Još se čeka na interaktivnu mapu za osobe sa invaliditetom

Početkom godine iz „Parking servisa“ najavljena izrada mape, na kojoj bi bila označena parking mjesta za OSI
97 pregleda 0 komentar(a)
parking OSI, Foto: Vesko Belojević
parking OSI, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 05.12.2016. 19:19h

Interaktivna mapa sa označenim parking mjestima za osobe sa invaliditetom je pripremljena već neko vrijeme, saopšteno je iz gradskog preduzeća „Parking servis“.

„Ideja je da ta mapa bude spojena na servis 'Google maps' kako bi se lakše dolazilo do tih parking mjesta i osobama sa invaliditetom omogućilo lagodnije korišćenje ovih parking mjesta“, saopšteno je iz tog preduzeća.

Ističu da je, s obzirom na to da je riječ, prema njihovoj ocjeni, o veoma zahtjevnom projektu, potrebno još vremena kako bi se prevazišli tehnički problemi na kojima intenzivno rade.

Početkom ove godine iz „Parking servisa“ je najavljena izrada interaktivne mape, na kojoj bi bila označena mjesta za lica sa invaliditetom, a koja je trebala biti objavljena na sajtu preduzeća. Međutim, mape još uvijek nema na sajtu preduzeća.

„Izrada ovakve mape bila bi izuzetno značajna, posebno imajući u vidu da osobama s invaliditetom često nijesu dostupne ovakve informacije i nijesu upoznati sa tim gdje ima obilježenih parking mjesta na teritoriji opštine“, kazala je ranije izvršna direktorica Udruženja mladih sa hendikepom Crne Gore Marina Vujačić.

Odlukom o javnim parkiralištima na teritoriji Glavnog grada je predviđeno da pet odsto, od ukupnog broja parking mjesta, kojima gazduje „Parking servis“, bude označeno i prilagođeno za osobe sa invaliditetom.

„U praksi je taj broj i veći od pet odsto, a pored „Parking servisa“ i „Putevi d.o.o.“ su radili na obilježavanju i prilagođavanju ovih parking mjesta, tako da je na terenu broj tih parking mjesta mnogo veći od broja koji propisuje Odluka o javnim parkiralištima“, tvrde iz „Parking servisa“. Kao što smatraju iz Udruženja, tako su iz „Parking servisa“ saglasni da je osnovni problem sa parking mjestima za osobe sa invaliditetom njihova uzurpacija od strane lica i vozila koja nemaju pravo parkiranja na tim mjestima.

Bonus video: