Čika Đoši dosadilo da čeka u mraku

“Tomoviću dosadilo da čeka dozvole, pa se popeo na Berankrš, odakle opominje da nije uzalud vodio borbe”
163 pregleda 12 komentar(a)
Đorđije Tomović, spomenik, Foto: Tufik Softić
Đorđije Tomović, spomenik, Foto: Tufik Softić
Ažurirano: 05.12.2016. 14:36h

Nakon dužeg odlaganja postavljanja spomenika najstarijem Beranselcu i simbolu građanskog otpora mještana tog naselja u borbi za zdravu životnu sredinu Đorđiju Tomoviću, spomenik je osvanuo postavljen na vrhu brda Berankrš.

Čika Đorđije je, kažu Beranselci, tako i nakon smrti odlučio da povede još jednu bitku, ovog puta sa birokratijom i “da se sam popenje na ovo znamenito uzvišenje”.

“Mi u mjesnoj zajednici ne znamo ništa. Mislimo da je Đorđiju Tomoviću dosadilo da čeka dozvole i da čami u mraku u jednoj kolibi u naselju, pa je odlučio da se popne na Berankrš i da odozgo podignutim štapom opomene da nije uzalud vodio borbe i da je još živ”, kazao je predsjednik te mjesne zajednice Slobodan Lončar.

Osim ironično, u Beranselu ne žele da govore o tome ko je i kako teški spomenik iznio na vrh Berankrša i da li je time prekršen zakon.

Legendarni starac iz Berasela preminuo je u dubokoj starosti, ali je odnio pobjedu nad kulturnim i životnim obrascem koji je nametnula crnogorska vlast - praveći od svojih građana poslušnike.

Đorđije će ostati upamćen kao najstariji stanovnik Beransela i jedno od prepoznatljivih lica dugogodišnje borbe tog sela sa institucijama zbog odlaganja otpada na Vasovim vodama.

Uvijek je bio među prvim mještanima Beransela na blokadi gradskog smetlišta na Vasovim vodama, nadomak njihovih kuća i među prvim su mu stigli i pozivi za informativne razgovore u policiji, zatim za Sud za prekršaje, a potom i za izdržavanje osmodnevne zatvorske kazne na koju, ipak, nije otišao.

Vitalni starina je tada izrazio spremnost da ide u zatvor, samo je dodao da ne zna kako će izdržati bez engleskog čaja koji je spremao svako jutro još od kada se vratio iz te države, gdje je zaradio penziju.

„Ići ću u zatvor. Nijesam kriv, pa nek se čune da su zatvorili jednog starca na pravdi Boga. Vasove vode su dvjesta metara od prvih kuća. Božja priroda tako daje da svakoga dana od četiri sata poslije podne duva noćnik, a taj vjetar dim, otrovne i neprijatne mirise sa deponije tjera najprije prema ovim kućama, pa onda prema naseljima i čitavom gradu. Pa bogami je to velika šteta, to ne treba samo ja da branim nego i čitav grad da skoči. Ali, ljudi se plaše, i to mi nikako nije jasno. Neote, nego šute. Boje se od vlasti. A što će se bojati, kad vlasti ne rade pravilno“, govorio je čika Đorđije.

Fotografija na kojoj se vidi kako Tomović blokira policijski automobil postala jednim od simbola borbe Beranselaca, ali i građanskog aktivizma u Crnoj Gori.

Beranselci su odnijeli pobjedu nad sistemom, kada je država neposredno prije loklanih izbora u martu 2014. godine, odustala od daljeg odlaganja smeća na Vasovim vodama.

Đorđije, ipak, nije dočekao sanaciju najvećeg divljeg smetlišta na sjeveru Crne Gore, koja se najavljuje već tri godine.

Mještani Beransela su u saradnji sa Ekološkim poretom “Ozon” pokrenuli inicijativu za ustanovljavenje nagrade za ekološki aktivizam koja će nositi ime najstarijeg Beranselca Đorđija Tomovića, kao i postavljenje njegove biste.

Značajna sredstva za izradu biste skupljana su isključivo od dobrovoljnih priloga. Bista je završena prije prošle godine i dopremljena je u Berane, ali je u jednoj baraci u selu čekala na birokratsku proceduru u vezi sa izdavanjem dozvola za njeno postavljanje.

Prvobitna namjera mještana Beransela bila je da se bista postavi neposredno pored puta koji vodi ka nekadašnjoj divljoj deponiji Vasove vode, gdje su se najčešće održavali protesti i gdje je napravljena i poznata fotografija Đorđija Tomovića s podignutim štapom ispred policijskog automobila.

Kada su se obratili Opštini, mještanima Beransela je odgovoreno da je postavljanje spomenika u nadležnosti Ministarstva kulture, pa je sve prolongirano.

Sada se konačno spomen-bista od bronze u prirodnoj veličini, koju je po narudžbi izradio akademski vajar Luka Radojević, „na čudan način“ našla na vrhu brda Berankrš.

Bista je uočljiva i sa magistralnog puta kojim se u Berane stiže iz centralnog - „administrativnog dijela države koji je dio države koji je birokratski odugovlačio sa izdavanjem dozvola za njeno postavljanje“.

Bonus video: