CDPR obilježava 15 godina rada: "Zdravim načinom života kancer se može spriječiti"

Tokom proteklih 15 godina CDPR je organizovao niz akcija i projekata, a najvažniji dio aktivnosti je bila promjena stava javnosti prema upotrebi duvanskih proizvoda
59 pregleda 0 komentar(a)
CDPR
CDPR
Ažurirano: 05.12.2016. 09:46h

Crnogorsko društvo za borbu protiv raka (CDPR) odlučilo je da povodom jubileja, 15 godina rada, još jednom skrene pažnju javnosti na borbu protiv kancera pa je na nekoliko lokacija u Nikšiću postavilo postere „15 godina borbe protiv kancera”. Posteri, kako su saopštili iz pomenute NVO, služe kako da obavijeste javnost o jubileju, tako i da podsjete na stalnu borbu protiv kancera, ali i da opomenu i pozovu građane da zajedno učestvuju borbi protiv opake bolesti.

“Od prvog dana naš osnovni zadatak je širenje svijesti da se zdravim načinom života kancer može spriječiti, a adekvatnim medicinskim i društvenim mjerama rano otkriti i uspješno liječiti. Istovremeno naš zadatak je i podrška svima koji su pogođeni ovom bolešću”, saopštili su iz CDPR-a.

Tokom proteklih 15 godina CDPR je organizovao niz akcija i projekata, a najvažniji dio aktivnosti je bila promjena stava javnosti prema upotrebi duvanskih proizvoda.

“Nije bilo lako preći put od primarne nezainteresovanosti i potpunog nedostatka zakonske regulative do jednog od najnaprednijih evropskih Zakona o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda u čemu smo, bez lažne skromnosti, bili jedan od značajnijih inicijatora i promotera. Pored niza predavanja o problemima i raznim vrstama kancera, zatim o štetnosti pušenja, osnivači smo Lige za nepušenje Crne Gore”, navodi se u saopštenju za javnost.

CDPR je organizovao 13 Nacionalnih konferencija o kontroli pušenja, a od 2003.godine radi Savjetovalište za odvikavanje od pušenja gdje se pušačima i danas pruža pomoć u ostavljanju cigareta.

“Štampali smo bogat edukativni material, oko 50 raznih edukativnih brošura, preko kojih smo građane informisali o načinima i koristima od ostavljanja pušenja, načinima zdravog života, pravilnoj ishrani, neophodnoj stalnoj fizičkoj aktivnosti i normalno tu je najviše brošura o raznim vrstama kancera”, istakli su iz CDPR-a..

Tu je i 15 državnih konkursa za učenike osnovnih škola iz Crne Gore za književni i likovni rad sa temom o štetnosti pušenja posvećene Svjetskom danu borbe protiv pušenja, a značajno su pomagali uređenje stare Klinike za onkologiju, kao i ostalih klinika KC Crne Gore.

“Shodno našim skromnim mogućnostima donirali smo svih ovih godina mnogobrojne zdravstvene, školske i socijalne institucije po cijeloj našoj državi”, zaključuju iz pomenute NVO.

Bonus video: