Godišnje nagrade za volonterizam: Krivokapić i Banović najbolji

Dobitnici angažovani za opšte dobro i podstiču druge da čine isto, saopštili iz Asocijacije ZID i Fondacije Petrović Njegoš...
71 pregleda 1 komentar(a)
Volontterizam, Foto: Sergej Zabijako
Volontterizam, Foto: Sergej Zabijako
Ažurirano: 05.12.2016. 07:39h

Baranin Miodrag Banović i Nikšićanka Aleksandra Krivokapić dobitnici su godišnjih nagrada za volonterizam, koju dodjeljuju Asocijacija za demokratski prosperitet ZID i Fondacija „Petrović Njegoš“.

Šezdesetšestogodišnji Banović je dobitnik nagrade za volontera godine, jer se već skoro pola vijeka iznova angažuje za opšte dobro, te podstiče i druge da čine isto.

„Samo tokom 2016. godine, Banović se angažovao u sadnji maslina oko Sportskog centra u Baru, pružanju pomoć starijima, kontinuirano radi na inkluziji osoba sa invaliditetom, kao i socijalizaciji djece sa invaliditetom. Aktivista je Crvenog krsta i sportista“, navodi se u nominaciji Baranina za nagradu.

Veterinarka Aleksandra Krivokapić je nagradu zaslužila „jer znanje i stručnost ne koristi da bi zaradila novac, već da bi pomogla napuštenim i bolesnim četvoronošcima“.

„Pomoć nudi nesebično bez ikakve naknade. Izlazi terenski, dostupna je 24 sata. Dala je ogroman doprinos u liječenju i sterilisanju uličnih pasa i mačaka, kao i kućnih ljubimaca“, navodi se u nominaciji.

U toku 2016, Krivokapić je bez naknade uradila 34 sterilizacije, dala 84 vakcine, obezbijedila je više besplatnih liječenja, preglede i čišćenje od parazita za štence koji su na udomljavanju.

Pomogla je u spašavanju više pasa, koji su otrovani u Nikšiću. Iako nije veterinar azila, obilazi i pse u nikšićkom skloništu.

„Svakodnevno ustupa prostor za sastanke, za svako udomljeno kuče sa ulice je obezbijedila sterilizaciju. U prosjeku ima najmanje pet poziva dnevno od ljudi iz udruženja kojima si potrebne instrukcije i savjeti”.

ADP Zid promoviše volonterizam od 2000, a nagrade dodjeljuje posljednjih 10 godina, 5. decembra, na Svjetski dan volontera.

Sanda Rakočević iz te organizacije kaže da iz godine u godinu dobijaju sve više aplikacija, ove godine je bilo 39 prijava.

„Proces selekcije nije lak. Akcenat je na aktivnostima koje su realizovane u tekućoj godini. Nije uvijek jednostavno odvojiti doprinos nekih organizacija i pojedinaca tokom perioda postojanja od aktivnosti koje su realizovane u toku godine kada se nagrada dodjeljuje“, kazala je ona.

Kada su prvi put dodijeljene, nagrade za volonterizam su dodjeljivane u sedam kategorija.

Broj kategorija u međuvremenu smanjen je i već tri godine postoje samo dvije.

„Broj kategorija smo smanjili zbog sličnosti među njima. Jednostavno smo ih ukrupnili“, objasnila je Rakočević.

Rakočević: Volontiranje jednako dostupno svima ne diskriminiše

U procesu selekcije za volontera godine, dodala je Rakočević, ravnopravni su svi, bez obzira na godine.

Isto je, kazala je ona, i kod izbora pojedinca, odnosno organizacije, institucije ili kompanije.

„Volontiranje je podjednako dostupno svima i nediskriminišuće je“, istakla je ona.

A da bi neka aktivnost bila volontiranje, objašnjava Rakočević, ona mora da zadovoljava osnovna četiri uslova: da je dobrovoljno, besplatno (ne dajete novac za volontiranje i ne dobijate novac), ulažete lične resurse i organizovano je.

„Ako imate četiri potvrdna odgovora za aktivnost koju realizujete, onda je to jeste volontiranje“, kaže Rakočević.

Bonus video: