Zlatni savjetnici ombudsmana: Djeca skupljala mišljenja o primjeni Konvencije UN o pravima djeteta

"Prikupljanje dječjih mišljenja o stepenu poštovanja UN Konvencije neophodno je za potrebe sačinjavanja Izvještaja o poštovanju preporuka UN Komiteta za prava djeteta, koji će Zaštitnik pripremati u narednom periodu", kaže se u saopštenju
126 pregleda 0 komentar(a)
Ombudsman, trening radionica za djecu, Foto: Ombudmsan.co.me
Ombudsman, trening radionica za djecu, Foto: Ombudmsan.co.me
Ažurirano: 04.12.2016. 12:41h

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda u saradnji sa međunarodnom organizacijom Save the children organizovao je trodnevnu trening radionicu za djecu – Zlatne savjetnike Ombudsmana, u cilju prikupljanja mišljenja o primjeni Konvencije Ujedinjenih nacija (UN) o pravima djeteta u Crnoj Gori.

Trening je od 2. do 4. decembra održan u Baru, a prisustvovalo mu je desetoro djece iz Podgorice, Danilovgrada, Kotora, Kolašina i Berana.

Zlatni savjetnici imali su zadatak da prikupe mišljenja djece iz svog okruženja na teme poštovanja prava na zdravstvenu i socijalnu zaštitu, obrazovanje i participaciju.

"Prikupljanje dječjih mišljenja o stepenu poštovanja UN Konvencije neophodno je za potrebe sačinjavanja Izvještaja o poštovanju preporuka UN Komiteta za prava djeteta, koji će Zaštitnik pripremati u narednom periodu", kaže se u saopštenju.

Crna Gora je 2010. godine dobila set preporuka za unapređenje primjene Konvencije o pravima djeteta, od UN Komiteta. Ombudsman priprema Izvještaj o stepenu ispunjenosti upućenih preporuka i odlučio je da u njemu bude sadržan i glas djece Crne Gore o poštovanju određenih prava.

Zlatni savjetnici su prošli četiri treninga, a na posljednjem u Baru uoblilčena je predfinalna verzija dječjeg izvještaja UN Komitetu za prava djeteta.

Predstavnici Institucije Ombudsmasna u ranijem periodu zajedno sa zlatnim savjetnicima organizovali su i set fokus grupa sa djecom iz više osnovnih i srednjih škola, iz svih regiona, s ciljem da na osnovu što većeg uzorka dođu do relevantnih podataka.

Sa djecom su u protekla tri dana radili zamjenica Zaštitnika za oblast prava djeteta Snežana Mijušković, predstavnica organizacije Save the children Aida Ivković, kao i savjetnici iz Institucije Ombudsmana.

Bonus video: