Mićunović može da odahne, Luketići odbijeni u Strazburu

Evropski sud za ljudska prava odbio žalbu Fondacije najvećeg budvanskog filantropa, koja traži vraćanje 40.000 kvadrata, uključujući i parcelu kompanije “Zeta film”
7881 pregleda 9 komentar(a)
Prostor bivšeg Zeta filma, Foto: Vuk Lajović
Prostor bivšeg Zeta filma, Foto: Vuk Lajović

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je tužbu Fondacije „Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića“, kojom su njegovi nasljednici tražili da se ispoštuje testamentarna volja najvećeg budvanskog dobrotvora i vrati u zakladu 40 hiljada kvadrata zemlje, uključujući i parcelu kompanije „Zeta film“ biznismena Branislava Brana Mićunovića na kojoj se gradi luksuzni dvanaestospratni kondo hotel nadomak Staroga grada.

Luketići godinama unazad vode sudsku borbu kako bi dokazali da je Opština Budva otela imovinu budvanskog filantropa - najatraktivniji zemljišni kompleks od Staroga grada do Jadranske magistrale, na kojem je izgrađeno na desetine kuća i zgrada, a koja je testamentarnom voljom Luketića bila namijenjena za školovanje djece iz Budve i Paštrovića.

Nakon što crnogorsko sudstvo nije imalo namjeru da ispoštuje privatno vlasništvo, bilo u smislu povraćaja, isplate ili bilo kakve druge kompenzacije, Fondacija je podnijela žalbu Sudu za ljudska prava. “Evropski sud za ljudska prava odlučio je da navedenu predstavku proglasi neprihvatljivom. Ova odluka je konačna i protiv nje ne postoji mogućnost žalbe Odboru, Vijeću niti Velikom vijeću. Stoga, Sud neće prepisku vezano za ovaj predmet”, stoji u odluci Suda u Strazburu u koju su “Vijesti” imale uvid.

Tomov sinovac, jedna od najpoznatijih budvanskih hroničara, Miroslav Luketić i potomak dr Stefan Luketić, sin poznatog skulptora Stevana Luketića, koji živi u Americi, osnovali su prije pet godina Fondaciju „Zaklada Toma Luketića i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića“ kako bi ostvarili ono što je zavještao budvanski filantrop.

Nekada najbogatiji čovjek Budve sa suprugom Stanicom nije imao djece, a testamentom, koji je pročitan nakon njegove smrti 1927. naveo je: „Poslije smrti moje žene Stane od sve moje pokretne i nepokretne imovine da se osnuje zaklada koja će nositi ime „Zaklada Toma i njegove žene Stane za obrazovanje djece iz Budve i Paštrovića“.

Tomova imovina u katastru Budve, saglasno njegovoj volji, sve do 1991. bila je uknjižena na Zakladu, kada se na volšeban način preknjižava na lokalnu upravu. Na Luketićevoj uzurpiranoj zemlji nikle su stambene zgrade, kuće, „Zeta film“, a preostali neizgrađeni dio na meti je građevinskih biznismena. Planskim dokumentima ucrtani su soliteri, poslovno stambeni kompleksi. Nasljednici su godinama unazad pred crnogorskim sudovima vodili pravnu borbu, ali bez uspjeha.

Tomo Luketić svoju veliku imovinu stekao je radom u Americi i Meksiku. Nakon povratka u Budvu, bio je ugledni građanin, donator, filantrop.

Decenijama unazad na Tomovoj imovini nicale su zgrade, kuće, pa čak i zgrada nekada jedne od najuticajnijih crnogorskih kunematografskih kuća – kuća “Zeta filma” je izgrađena na Luketićevoj zaostavštini. Firma je privatizovana i prešla je u vlasništvo porodice Mićunović. Od kraja prošle godine, nakon što je porušena zgrada, započeli su radovi, koji se intenzivno izvode na gradnji kondo hotela sa pet zvjezdica sa kazinom.

Fondacija ne odustaje od pravne borbe

Danima unazad traje elektronska sjednica Fondacije, zbog činjenice da su mnogi od članova geografski udaljeni i nalaze se na različitim kontinentima. Biraju se novi članovi Izvršnog odbora Fondaciije, a na sjednici će biti dogovoreno i na koji način će se ubuduće voditi pravna borba. Fondacija ne odustaje da ispoštuje testamentarnu volju.

Bonus video: