Kristina Marković briljirala u Moskvi

“Prvo smo se registrovale na sajtu Olimpijade, radile kvalifikacioni test, a nakon toga radile polufinalni test, gdje smo pored gramatike pisale i esej na temu Porodične vrijednosti. U Moskvu smo pozvane kao pobjednice polufinala”, ispričala je Kristina
76 pregleda 2 komentar(a)
Tamara Femić Kristina MArković, Foto: Jadranka Ćetković
Tamara Femić Kristina MArković, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 02.12.2016. 20:45h

Učenica devetog razreda Osnovne škole „Risto Ratković“ iz Bijelog Polja Kristina Marković pobijedila je u znanju ruskog jezika, na XIV Međunarodnoj olimpijadi iz ruskog jezika u Moskvi.

Na takmičenju od 20. do 26. novembra, njena drugarica Tamara Femić dobila je sertifikat za učešće na finalu.

Na Olimpijadu koja je održana na državnom institutu Puškin, sa Bjelopoljkama je putovala i njihova mentorka Vera Joksimović.

Četrnaestogodišnjakinje i par učenika iz Slovenije jedini su učesnici sa prostora bivše Jugoslavije.

Kristina je ispričala da se dugo spremala, ali da nije očekivala prvo mjesto u svojoj kategoriji.

“Ovo je najveće takmičenje iz ruskog jezika u čitavom svijetu. Za mene je bila velika čast da pobijedim učesnike iz velikog broja zemalja“, kazala je Kristina .

Ona je objasnila da su se takmičili na daljinu od maja do oktobra.

“Prvo smo se registrovale na sajtu Olimpijade, radile kvalifikacioni test, a nakon toga radile polufinalni test, gdje smo pored gramatike pisale i esej na temu Porodične vrijednosti. U Moskvu smo pozvane kao pobjednice polufinala”, ispričala je Kristina .

Ona je rekla da je atmosfera koju su napravili organizatori i profesora bila toliko topla, da se nijednog trenutka nije osjećala da je na takmičenju.

“Naši domaćini na Puškinu su bili toliko veseli i gostoprimljivi, stalno je bila neka topla atmosfera, bez ikakve strogoće i što smo više razgovarali sa njima sve više sam se osjećala kao da sam u Crnoj Gori“, kazala je Kristina .

Na finale u Moskvu doputovalo 159 ucenika iz 31 zemlje.

Učešćem na prestižnom takmičenju zadovoljna je i Tamara.

Ona je ispričala da je tokom otvaranja Olimpijade organizovan koncert učesnika na kojem su njih dvije prikazale prezentaciju o Crnoj Gori i njenim znamenitostima, o rodnom gradu i svojoj školi.

“Na takmičenju smo posmatrale kratak film i na osnovu toga pisale esej, zatim smo imale usmene ispite gdje smo uspostavljale komunikaciju sa članovima žirija na zadate teme, a u sklopu toga je bio i gramatički test”.

Njihova nastavnica Vera dobitnica je Oktoihove nagrade: “Vratile smo se sa jakim utiscima organizacije Olimpijade, gostoprimstva, dobrote, lijepih riječi na svakom mjestu, posebno na Institutu i u Moksvi” ispričala je Vera.

Bonus video: