Ulcinj: Čopori haraju, u azilu nema mjesta

U azilu koji prima 50 pasa trenutno nema mjesta, a na ulicama od Pristana do Ade mogu se vidjeti psi koji u grupama traže hranu i koji predstavljaju neposrednu opasnost za sve prolaznike
2109 pregleda 2 komentar(a)
Potencijalna opasnost za ljude: Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Potencijalna opasnost za ljude: Ulcinj, Foto: Samir Adrović

Napad na šestogodišnjeg terijera Ajsa, kojeg su pred očima djece rastrgli psi lutalice, nanovo je aktuelizovao problem Ulcinjana sa čoporima neudomljenih pasa, na koji opštinske službe ne umiju da odgovore na pravi način.

Na ulicama od Pristana do Ade mogu se vidjeti psi koji u čoporima traže hranu i koji predstavljaju neposrednu opasnost za sve prolaznike. Iako kaže da će problem sa psima lutalicama biti riješen, opštinski sekretar Mustafa Gorana priznaje da je trenutna situacija izuzetno loša.

“U azilu koji prima 50 pasa trenutno nema mjesta. Imamo dosta prijava, a situacija je loša jer nam iz drugih opština dovoze pse i ostavljaju ih na ulazu u grad. To nam predstavlja veliki problem, ali riješićemo ga”, kaže on za “Vijesti”.

U azilu nema mjesta

Najavljuje da će ubuduće, umjesto Komunalnog, brigu o uklanjanju pasa lutalica sa ulice preuzeti Javno preduzeće za uzgoj i zaštitu divljači. Kazao je da Opština ima ugovor sa veterinarskim firmama da se psi nakon hvatanja tretiraju, registruju i puste ukoliko nijesu agresivni.

“Neophodno je da proširimo azil, ali teže je dobiti dozvolu za prihvatilište za neudomljene pse nego za hotel”, kaže Gorana. Vlasnik Ajsa, Ulcinjanin Ćićo Batričević kaže da se porodica teško nosi sa gubitkom i tvrdi da psi nijesu krivi već institucije.

“Ajsa smo voljeli svi, supruga, ja, moji momci, rodbina, prijatelji, djeca ispred zgrade... Ubili su ga oni, njegovog soja, psećeg ali oni nijesu krivi. Nadam se da će zbog svega ovoga ipak neko nekad odgovarati”, kaže Batričević koji je i aktivista NVO “Panda”, Društva za zaštitu životinja.

U toj NVO još ranije su upozorili da bezdomni psi mogu postati jedan od glavnih problema grada.

“Pitamo se zašto nadležni ne reaguju i šta je sa azilom koji je otvoren prije dvije godine? Mada, kakvo je stanje tamo, nije čudno što je lutalicama bolje na ulicama nego u azilu”, tvrde u toj NVO.

Poručili su nadležnim „da rade svoj posao i da ne izbjegavaju odgovornost tako što će hipotetički kriviti sebe“. Napominju da ih Gorana i direktor Komunalnog Skender Kalezić nikada nijesu zvali na sastanak kako bi zajedno pokušali da riješe problem bezdomnih pasa. “Iako smo imali konkretan ugovor između “Pande” i Komunalnog. U stavu sedam piše da stranke mogu raskinuti ugovor u slučaju izostanka saradnje. Tako smo mi postupili”, piše u dopisu te NVO. Do azila u Ulcinju stiže se džombastim putem pored nekadašnjeg GP Primorje u Bijeloj Gori. Azil je ograđen i zakatančen, a lavež pasa odjekuje dolinom na samom ulazu u Ulcinj, zbog čega negoduju mještani. Na ulaznim vratima stoji tabla na kojoj piše da je radno vrijeme od 8 do 22 sata, ali u “Pandi” kažu da tamo rijetko kad ima koga.

Upravnik azila Dželjal Zati kaže da je stanje u prihvatilištu normalno i da psi nijesu gladni.

“Svakog dana kupujemo za njih starog hleba, bureka i granula. Ako ste bili tamo, mogli ste vidjeti da su psi nahranjeni i da nijesu mršavi”, kazao je Zati “Vijestima”.

U azilu su pored njega, zaposleni i veterenar i dva radnika. Zati je naveo da ne postoji interesovanje za udomljavanje pasa.

“Novo mjesto u azilu uglavnom dobijemo kada vetrerinari nakon tretiranja nekog psa, procijene da nije opasan i da više ne mora biti zatvoren”, kazao je Zati.

Brigu o psima vodi i nekoliko humanih volontera koji im redovno donose hranu od kuće i preko društvenih mreža pozivaju na udomljavanje. Takođe, oni, iako znaju da rade posao za koji je neko drugi plaćen, često lociraju bolesne ili povrijeđene pse i preko mreža apeluju da im se pomogne.

I napuštene krave veliki problem

Opštinski sekretar za inspekcijske poslove Milazim Mustafa kazao je da je posao zaposlenih u tom resoru da naprave zabilješke o tome gdje se nalaze psi lutalice i da ih poroslijede Komunalnom čija je obaveza da ih ukloni sa ulica i drugih javnih površina.

“Osim sa psima, problema imamo i sa napuštenim kravama. Prije dva dana jednu smo našli blizu Kravara i dopremili je u han u Štoju. Takođe, uklonili smo tele sa ulice u Štoju koje je stradalo u udesu”, kazao je Mustafa.

Bonus video: