Nikšić domaćin novogodišnjeg sajma lokalnih proizvođača

Sajam je za sve učesnike besplatan, ali su izlagači obavezni da ispoštuju humanitarni karakter manifestacije i da dio svojih proizvoda, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad, prodijele najugroženijim porodicama na teritoriji Nikšića
88 pregleda 0 komentar(a)
sajam lokalnih proizvođača pres, Foto: Svetlana Mandić
sajam lokalnih proizvođača pres, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 01.12.2016. 15:39h

U nikšićkom Sportskom centru 16. decembra održaće se novogodišnji sajam lokalnih proizvođača, koji će ove godine biti regionalnog karaktera, jer će pored proizvođača iz Nikšića i Crne Gore, proizvode izlagati i proizvođači iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Makedonije i Albanije. Sajam će trajati tri dana, a za posjetioce će biti organizovan i bogat kulturno-umjetnički program u kome će učešće uzeti sve zemlje učesnice.

Direktor Tehnopolisa Ratko Bataković kazao je da će iz svih zemalja doći u prosjeku po oko deset izlagača koji će izložiti hranu, suvenire i rukotvorine.

"Na jednom prostoru imaćemo sjajnu predstavu čitavog regiona”, istako je Bataković.

Milica Radojičić, iz opštinskog Sekretarijata za finansije, kazala da je prijavljivanje lokalnih, ali i proizvođača iz Crne Gore već počelo i da se za nedjelju dana prijavilo preko 50 proizvođača.

"Očekujemo da će broj prijavljenih iz čitave Crne Gore, posebno iz Nikšića, biti na prošlogodišnjem nivou, a to je oko 120 izlagača. Primjećujemo da je interesovanje proizvođača iz drugih crnogorskih gradova znato povećano”, kazala je Radojičić.

I ove godine sajam je za sve učesnike besplatan, ali su izlagači obavezni da ispoštuju humanitarni karakter manifestacije i da dio svojih proizvoda, u dogovoru sa Centrom za socijalni rad, prodijele najugroženijim porodicama na teritoriji Nikšića.

Predstavnica izlagača iz BIH Vanja Sudar kazala je da je saradnja sa crnogorskom mrežom za ruralni razvoj na odličnom nivou, dok predstavnik Mreže za ruralni razvoj Srbije Slobodan Ljubović očekuje da će proizvođači razmjenom iskustava uspjeti da unaprjede poslovanje.

"Drago nam je što je nikšićki novogodišnji sajam prerastao u regionalni karakter i što je ovako omasovljen. Nadamo se da će ljudi koji dolaze imati priliku da vide šta njihove kolege rade, koji je sistem pakovanja ambalaže koriste, koji su standardi, kakva je regulative i da će im to pomoći u nekom daljem radu kako bi unapredili svoje poslovanje”, rekao je Ljubović.

Prva dva dana sajam će raditi od 10 do 18 časovam, a poslednjeg dana od 10 do 16 časova.

Organizator manifestacije je Opština NIkšić u saradnji sa Tehnopolisom, Ministarstvo poljoprivrede i Stalna radna grupa za jugoistočni razvoj.

U okviru manifestacije održavaju se i studijske posjete zemljama regiona i po riječima organizatora za tri godine oko 300 proizvođača uspjelo je da izađe iz lokalnih okvira i nauči primjere dobre prakse iz zemalja okruženja.

Bonus video: