Herceg Novi: Roditelji đaka OŠ "Dašo Pavičić" apeluju da se renovira fiskulturna sala

Neformalna grupa građana je prije devet mjeseci pokrenula inicijativu za izgradnju škole u Igalu, jer matičnu školu Dašo Pavičić koja je projektovana za 800, danas pohađa oko 1.200 đaka
81 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2016. 14:28h

Roditelji djece učenika osnovne škole Dašo Pavičić koja pohađaju nastavu u područnom odjeljenju u Igalu u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, apeluju na nadležne da sanariju fiskulturnu salu za što je potrebno izdvojiti 2.100 eura.

"Prostor za fiskulturnu salu nalazi u najgorem mogućem stanju, zidovi se od višegodišnjeg prodora vlage prosto raspadaju. Opština je izrazila spremnost da, preko matične škole, finansira i ovu investiciju”, kaže Ana Valentić koordinatorka neformalne grupe građana pokretača Inicijative za izgradnju škole u Igalu.

Ona se nada da će sala biti renovirana za vrijeme školskog raspusta.

Valentić podsjeća da su tokom ljetnjeg raspusta, roditelji u saradnji sa hercegnovskim privrednicima i lokalnom upravom, pokrenuli akciju u kojoj su zhvaljujući donacijama nabavljene nove klupe i stolice za školu u Igalu.

Prošle školske godine godine nastavu u Igalu u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, pohađalo je 156, a ove 165 učenika, raspoređenih u osam odjeljenja - od prvog do četvrtog razreda.

Neformalna grupa građana je prije devet mjeseci pokrenula inicijativu za izgradnju škole u Igalu, jer matičnu školu Dašo Pavičić koja je projektovana za 800, danas pohađa oko 1.200 đaka. Navode da pored područnog odjeljenja u Igalu, još oko 380 učenika iz Igala i okolnih mjesta od I do IX razreda pohađan nastavu u matičnoj školi na Toploj što je ukupno oko 550 učenika, uvjereni da je to dovoljan argument za početak gradnje nove škole u Igalu.

"Uprkos iskazanoj dobroj volji predstavnika lokalne uprave, ovo pitanje se u mnogome iskomplikovalo imovinskim stanjem parcele predviđene za školu, i konkretno rješenje se još uvijek ne nazire. Opština, mora da obezbijedi adekvatnu i nespornu lokaciju. Tek nakon toga se može očekivati da se, u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, pokrenu konkretnije aktivnosti za obezbjeđenje uslova za izgradnju škole”, navodi Valentić.

Na narednoj 24. redovnoj sjednici SO trebala bi da bude donešena odluka o lokalnom objektu od opšteg interesa osnovne škole u Igalu, čime će biti obezbijeđena lokacija za školu u Igalu. Bivši ministar prosvjete Predraga Boškovića je proljetos je obećao da će za izgradnju osnovne škole u Igalu obezbjediti sredstva u kapitalnom budžetu države za 2017. godinu.

Institut privremeno rješenje

Organizovanje nastave u Dječijem odjeljenju Instituta Igalo trebalo je da bude privremeno rješenje, jer je još prije više od 20 godina Detaljnim urbanističkim planom predviđeno da se u Igalu gradi zgrada škole između magistrale I dječijeg vrtića, a fiskulturna sala i prateći objekti u Šištetu. Tada je urađen i idejni projekat koji je finansirala Opština i dostavljen Ministarstvu prosvjete.

Prema tadašnjem planu bila je predviđena izgradnja škole za oko 800 đaka koja bi koštala oko tri miliona eura. Na prostor u na kome je bila planirana gradnja nove škole u međuvremenu su izgrađeni objekti, pa je potrebno naći novu lokaciju.

Jasno je i da se nastava neće jos dugo moći organizovati u zgradi Dječijeg odjeljenja Instituta Igalo, zbog namjere Vlade da proda tu zdravstvenu ustanovu. Malo je vjerovatno da će novi vlasnik pristati da se prostor koristi za potrebe škole.

Galerija

Bonus video: