Edukativne tribine o HIV virusu u srednjim školama

Srednjoškolci će se informisati i o uslugama koje mogu dobiti u Savjetovalištima za mlade u okviru domova zdravlja
0 komentar(a)
hiv, Foto: Shutterstock
hiv, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2016. 12:45h

U crnogorskim srednjim školama će u decembru biti organizovane edukativne tribine o HIV-u.

Unija srednjoškolaca Crne Gore i nevladina organizacije Juventas, u saradnji sa Institutom za javno zdravlje, edukativnim tribinama obilježiće 1. decembra, Svjetski dan borbe protiv side.

Na tim radionicama zainteresovani srednjoškolci će moći da sa stručnjacima iz Instituta za javno zdravlje i domova zdravlja, na interaktivnim predavanjima govore o reproduktivnom zdravlju, polno prenosivim infekcijama, kao i šta je to HIV, o tome kako se sve može preventivno djelovati i zaštititi.

Kako navode, izazov je osigurati da se zaustavi epidemija, da svi inficirani, putem testiranja saznaju da žive sa HIV-om i odmah dobiju svu potrebnu podršku i tretman, a da se u potpunosti izbriše stigma i diskriminacija.

„Imajući u vidu da je broj mladih ljudi koji su inficirani HIV-om u Crnoj Gori u porastu u posljednje vrijeme, ovaj dan će biti obilježen u saradnji sa srednjim školama Crne Gore“, kaže se u saopštenju.

U okviru edukativih tribina, kako se dodaje, srednjoškolci će se upoznati sa postojanjem Savjetovališta za povjerljivo i aninimno savjetovanje i testiranje pri Institutu za javno zdravlje i sedam domova zdravlja širom Crne Gore, u kojima mogu razgovarati sa stručnjacima na polju seksualnog i repoduktivnog zdravlja i prava i anonimno testirati na HIV virus.

Srednjoškolci će se informisati i o uslugama koje mogu dobiti u Savjetovalištima za mlade u okviru domova zdravlja.

„U toku predavanja planirali smo da prisutnim srednjoškolcima simbolično podijelimo određenu količinu kondoma i time zaokružimo priču o važnosti korišćenja adekvatnih kontracepcijskih sredstava prilikom polnih odnosa“, kaže se u saopštenju.

Cijela akcija tokom decembra biće propraćena vizuelnim rješenjem, koji je osmislio učenik srednje likovne škole „Petar Lubarda“, Aleksandar Bugarin.

Iz Unije srednjoškolaca navode da je Svjetski dan borbe protiv side važno obilježiti kako bi se javnost upoznala sa činjenicom da je HIV i dalje prijetnja i da je još potrebno govoriti o tom zdravstvenom problemu, pobijediti stigmu i predrasude i unaprijediti edukaciju mladih.

Bonus video: