Uprava za inspekcijske poslove utvrdila: Bez nezakonitog zapošljavanja u zdravstvu

Nadležni utvrdili “određene nepravilnosti” u zapošljavanju tokom izborne godine, ali nijesu precizirali koje...
84 pregleda 1 komentar(a)
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Klinički centar Crne Gore, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.11.2016. 20:37h

U zdravstvenim ustanovama nije bilo nezakonitog zapošljavanja u izbornoj godini, uprkos ranijim tvrdnjama nadležnih u Ministarstvu zdravlja i Fondu za zdravstveno osiguranje (FZO).

To je utvrdila Uprava za inspekcijske poslove (UIP), saopštivši “Vijestima” da su ipak utvrđene "određene nepravilnosti".

Nijesu, međutim, precizirali o kakvim nepravilnostima je riječ.

“U kontrolisanom periodu (prvih pet mjeseci tekuće godine), utvrđene su određene nepravilnosti kod pojedinih subjekata nadzora, za koje se zbog protoka vremena nijesu mogle preduzeti korektivne mjere”, piše u odgovoru.

FZO je u avgustu uputio zahjtev UIP-u za kontrolu sedam opštih i tri specijalne bolnice, kao i 18 domova zdravlja.

"Vijesti" su ranije objavile da je analiza FZO pokazala da je od januara do kraja maja u zdravstvenim ustanovama zaposleno 377 radnika, od kojih 156 po osnovu javnog oglasa, a 221 po osnovu ugovora o djelu.

Tadašnji direktor FZO po leks specijalisu Adis Balota precizirao je da od 156 zaposlenih za 89 ne postoji saglasnost Ministarstva finansija, kao ni za sve angažovane van radnog odnosa.

On je tada istakao da je po zapošljavanju u prvih pet mjeseci ove godine prednjačila bjelopoljska bolnica, u kojoj su, na osnovu javnog oglasa, primljena 23 radnika i devetoro po ugovoru o djelu.

I pomoćnica ministra zdravlja iz redova opozicije Tamara Vujović ukazivala je ranije da za 35 odsto zaposlenih u tom periodu nije postojala saglasnost tog resorsa, čime je “prekršen zakon”.

"Jasno je da je pitanje traženja prethodne saglasnosti od Ministarstva zdravlja, a preko FZO i Ministarstva finansija, koje se zasniva na zaključku Vlade, potrebno urediti i tumačiti u svim zdravstvenim ustanovama, da bi izbjegli svaku mogućnost pogrešne primjene prava i zloupotrebe", kazala je Vujovićeva.

Iz UIP su odgovorili i da je nepostojanje saglasnosti ministarstava zdravlja i finansija za zapošljavanje, koje su utvrđene zaključcima Vlade iz 2011. godine, "irelevantno sa stanovišta kontrole Inspekcije rada".

"S obzirom na to da procedure pribavljanja istih nijesu propisane zakonom, nad čijom primjenom nadzor vrši inspekcija".

Iz UIP su zaključili da je bilo slučajeva da je zapošljavanje i angažovanje lica po ugovoru o djelu izvršeno uz saglasnost Ministarstva zdravlja, ali ne i saglasnost Ministarstva finansija, a ustanove su to finansirale iz sopstvenih sredstava.

Uprava: Zapošljavanje bez oglašavanja nije nezakonito

Inspektorima nije sporno što se zapošljavanje u pojedinim zdravstvenim ustanovama sprovelo bez oglašavanja.

Iz UIP su istakli da po važećem Zakonu neprijavljivanje slobodnog radnog mjesta i neobavještavanje o njegovoj popunjenosti ne utiče na zakonitost radnog odnosa.

Saopštili su da je Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenih propisano da su poslodavci dužni da Zavodu prijave slobodna radna mjesta “radi praćenja ponude i tražnje na tržištu rada”, ali i o zasnivanju radnog odnosa sa nezaposlenim licem “radi vođenja evidencije o nezaposlenim licima”.

“Stoga, oglašavanje slobodnog radnog mjesta na ovaj način nije klasično javno oglašavanje i sprovodi se samo ako to poslodavac odluči, ili ga na to obavezuje poseban zakon za određene oblasti (npr. državna uprava , obrazovanje…)”, piše u odgovoru.

Bonus video: