Divlji predajnici usporili radove

Jedan predajnik pripada Ulcinjaninu A. Đ. a preostala tri koristila je vojska, kaže načelnik ulcinjske Komunalne policije...
168 pregleda 2 komentar(a)
predajnik, Foto: Privatna arhiva
predajnik, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 29.11.2016. 20:22h

Nelegalno postavljeni predajnici na brdu Možura kod Ulcinja, usporavaju izgradnju vjetroelektrane.

To je “Vijestima” potvrđeno u firmi “Bi code”, koja je konsultant i zastupnik izvođača radova - kompanije “Shangai electric power”, ali i u lokalnoj vlasti i Upravi za inspekcijske poslove.

U Upravi su krajem septembra postupili po zahtjevu dojučerašnjeg ministra finansija Raška Konjevića, a većina nelegalnih predajnika uklonjena je sa nepristupačnog terena nakon što su zasmetali mašinama “Bemaksa”, koji je jedini podizvođač radova.

Načelnik ulcinjske Komunalne policije Saubih Mehmeti potvrdio je “Vijestima” da su evidentirali četiri predajnika koji su se nalazili na barskoj teritoriji.

On je kazao da jedan predajnik pripada Ulcinjaninu A. Đ. i da pretpostavlja da je preostala tri koristila vojska. On nije odgovorio na pitanje da li će neko odgovarati zbog nezakonitog postavljanja predajnika.

“Neki su već to uklonili, mislim da je teren sada čist...”

Iz Ministarstva finansija ranije tražili da se ispita čiji su predajnici

U Ministarstvu finansija podsjetili su da je investitor, kompanija „Enemalta PLC“ sa Malte čiji je većinski vlasnik Vlada Malte, dobio građevinsku dozvolu od Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Navode da je uvidom u dokumentaciju zaključeno da su Maltežani jedini zakupci parcela koje su bile predmet ugovora.

“Izlaskom na teren, investitor je na zakupljenoj lokaciji evidentirao niz antenskih predajnika. Imajući u vidu da se država obavezala na nesmetano korišćenje zakupljenog zemljišta u korist investitora, molimo vas da u okviru svojih nadležnosti pokrenete proceduru i utvrdite koji i čiji objekti se nalaze na predmetnom lokalitetu”, piše, između ostalog, u zahtjevu Konjevića upućenom Upravi za inspekcijske poslove.

Na zahtjev Uprave, na teren su izašli i predstavnici opštinskih sekretarijata za urbanizam i komunalne policije.

Oni su tom prilikom na licu mjesta, takođe, utvrdili da postoji niz privremenih antenskih predajnika, od čega se četiri nalaze na teritoriji opštine Bar.

“Obavještavamo vas da Opština nije zaključila ugovore o postavljanju privremenih objekata na lokalitetu Možura”, piše u dopisu sekretara za urbanizam Aleksandra Dabovića dostavljenom Upravi za inspekcijske poslove krajem oktobra.

U Upravi za inspekcijske poslove “Vijestima” je pojašnjeno da predajnici nijesu u njihovoj ingerenciji, “jer se ne radi o gradnji nego samo o postavljanju“.

Vlasnik firme “Bi Code” Ivan Burić rekao je da se nelegalni predajnici zaobilaze prilikom izvođenja radova: “Ne radimo punim kapacitetima, već uglavnom pod otežanim okolnostima”.

Država prije dvije godine dala dozvolu za gradnju

Ministarstvo ekonomije zaključilo je 5. jula 2010. ugovor sa konzorcijumom “Fersa & Čelebić“, kojim je predviđena izgradnja vjetroelektrane na Možuri uz zakup lokaliteta na 20 godina.

Aneksom ugovora od 3. decembra 2012. godine, investitor je osnovao posebno privredno društvo „Možura Wind Park“, na koje je prenio sva prava i obaveze iz ugovora. Ministarstvo održivog razvoja i turizma je 15. decembra 2014. izdalo građevinsku dozvolu za gradnju vjetroelektrane. Krajem oktobra prošle godine, investitor je sva prava i obaveze prenio na novog zakupca - „Enemalta plc“, sa kojim je Vlada zaključila novi ugovor.

Hodžić: Pomozite mještanima - školom, crkvom ili džamijom

Predsjednik NVO Zeleni korak Dželal Hodžić apelovao je na investitote vjetroelektrane na Možuri da nešto učine i za lokalno stanovništvo:

“Neka naprave ulicu, dovedu vodu, izgrade vrtić, školu, crkvu ili džamiju. Nešto što je prijeko potrebno mještanima. To je uobičajeno u takvim prilikama”.

Bonus video: