Crveni krst Crne Gore obilježio 141 godinu rada

„I pored značajnih kapaciteta koje smo godinama gradili i statusa koji imamo, kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou, podsjećam da je našoj organizaciji i dalje potrebna podrška da bismo odgovorili na potrebe mnogih građana u Crnoj Gori“, naglasila je Mijović
50 pregleda 0 komentar(a)
Crveni krst, Foto: Redcross.ca
Crveni krst, Foto: Redcross.ca
Ažurirano: 29.11.2016. 14:49h

Crveni krst Crne Gore (CKCG) obilježio je danas 141 godinu postojanja i djelovanja, organizovanjem manifestacije Otvoreni dan Crvenog krsta u šoping centru Delta city.

Kako je saopšteno iz te organizacije, na centralnom atrijumu bili su postavljeni pultovi na kojima su posjetioci mogli da se upoznaju sa programima u oblasti širenje znanja o Crvenom krstu, zdravstevnoj i socijalnoj djelatnosti, djelovanju u nesrećama, službi traženja, radu sa podmlatkom i omladinom i međunarodnoj saradnji.

Predsjednica CKCG, Gordana Mijović, kazala je da je ta organizacija danas moderno, snažno i perspektivno nacionalno društvo, čiji su kapaciteti garancija njegovog kredibiliteta da bude nosilac humanitarnog odgovora na sve oblike ugroženosti čovjeka i, istovremeno, pouzdan partner državi na planu humanitarnog djelovanja.

„I pored značajnih kapaciteta koje smo godinama gradili i statusa koji imamo, kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou, podsjećam da je našoj organizaciji i dalje potrebna podrška da bismo odgovorili na potrebe mnogih građana u Crnoj Gori“, naglasila je Mijović.

Iz CKCG su uručili zahvalnice privrednim subjektima koji su toj organizaciji pružili podršku u prikupljanju pomoći za socijalno ugrožene građane.

Zahvalnice su dobile firme Interprodukt, Klikovac, Addiko banka, Privredna komora Crne Gore, Mercator Crna Gora, Montenomaks C&L, Domaća trgovina, Voli trade i HD Laković.

CKCG je, kako je saopšteno, tokom novembra sproveo akciju prikupljanja pomoći za socijalno ugrožene građane, tokom koje su predstavnici te organizacije u prodajnim objektima kompanija Voli, Merkator Crna Gora, Laković i Domaća trgovina, pozivale građane da, u okviru redovnih kupovina, doniraju artikle za socijalno ugrožene porodice, a pozvani su i privatni subjekti.

„Sva prikupljena pomoć biće podijeljena u Danima Crvenog krsta, a procjenjuje se da će distribucijom prehrambenih artikala biti obuhvaćeno oko dvije hiljade porodica. Za isti broj porodica je naša organizacija u prethodnoj nedjelji podijelila pakete sa higijenskim artiklima“, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je danas počela i manifestacija Dani Crvenog krsta, koja traje do 6. decembra i tokom koje će CKCG predstaviti javnosti programske aktivnosti i pozvati zainteresovane da se uključe u ispunjavanje njegove humanitarne misije.

Kako je pojašnjeno, glavni nosioci aktivnosti su opštinske organizacije Crvenog krsta, čiji će volonteri svoje sugrađane upoznati sa osnovama prve pomoći, načinima pružanja podrške starijim osobama i ostalim ranjivim grupama, značaju dobrovoljnog davanja krvi i djelovanju u nesrećama.

„U Danima Crvenog krsta se obilježavaju i dva važna datuma: 1. decembar - Dan borbe protiv side i 5. decembar – Međunarodni dan volontera. To će biti prilika da se javnost detaljnije upozna sa sidom, načinima prevencije i liječenja, kao i o načinima volontiranja u Crvenom krstu“, navodi se u saopštenju.

Povodom Dana Crvenog krsta Crne Gore, volonteri te organizacije su, zajedno sa svojim školskim drugovima iz Gimnazije „Slobodan Škerović“, Srednje medicisnke škole i Srednje hemijske škole, kao i zaposlenima u ETG Grupi, u ponedjeljak u Zavodu za transfuziju dali krv.

„Akciji se odazvalo 48 humanista, a njih 23 je uspjelo da daruje ovu dragocjenu tečnost“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: