Rade Vojvodić opet traži pare od države

RTCG je od Ministarstva za informaciono društvo tražio 1,8 miliona, ali su odbijeni...
247 pregleda 12 komentar(a)
Rade vOjvodić, Foto: Boris Pejović
Rade vOjvodić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 29.11.2016. 07:52h

Generalni direktor Rade Vojvodić indirektno je juče poručio da očekuje da će država pomoći RTCG da plati dug od 3,5 miliona eura Radio-difuznom centru (RDC).

On je ocijenio da će država na primjeru duga pokazati koliko joj znači Javni servis.

Vojvodićeva zamjenica Vanja Šćekić prošle sedmice je na sjednici Savjeta RTCG kazala da su od Ministarstva za informaciono društvo tražili 1,8 miliona, kako bi platili dio duga RDC-u, ali da su odbijeni.

Na svečanosti povodom 72 godine Radija i 52 godine Televizije Crne Gore, Vojvodić je upozorio da dug od 3,5 miliona eura prijeti da “anulira dosadašnje rezultate u dijelu finansijske konsolidacije”.

“Na tom će primjeru, usuđujem se kazati, država polagati ispit pred građanima i javnošću odgovarajući na pitanje šta joj i koliko znači Javni servis. Tim prije što je dug nastao politikantskom odlukom - promjenom zakona preko noći.

Čak je i Ustavni sud zakonske odredbe koje su generisale dug proglasio neustavnim, ali se pravno dejstvo te odluke odnosi samo na budućnost, tako da će nastalim dugom Radio-televizija, praktično, platiti neažurnost institucija”, rekao je Vojvodić, prenosi portal RTCG.

Iz RDC-a u prošle sedmice zatražili da RTCG izmiri dug do 1. decembra, ili će oni to učiniti preko sudskog izvršitelja.

“Vijesti” su ranije objavile da se Vojvodić sa menadžmentom RDC dogovorio da dio duga plate u ratama, a dio da prebiju zakupom prostora, ali taj dogovor još nije definisan ugovorom.

RDC trenutno boravi na šestom spratu zgrade RTCG, ali do sada nije plaćao ništa.

Savjet RTCG prošle sedmice je zaključio da se što prije potpišu ugovori sa RDC-om o plaćanju duga na rate i o zakupu prostora, kako bi se izbjegla blokada...

Vojvodić je juče istakao da je do 2015. RTCG finansijski jedva preživljavala, dok je prethodne godine uspjela da izađe “na zelenu granu”.

On je ocijenio da je novi model finansiranja, koji predviđa izdvajanje 0,3 odsto iz društvenog bruto-proizvoda, dobra osnova za dalji razvoj RTCG.

Nagrade za jubilej

Portal RTCG prenio je da je nagrada za životno djelo uručena Zorici Kumburović (RCG) i Milanu Šćekiću (TVCG). Godišnja novinarska nagrada RCG uručena je Đoki Dukaju, a TVCG Jeleni Otašević. Novinar Portala Igor Pejović dobitnik je godišnje nagrade za mladog novinara.

Bojan Popović je nagrađen za produkcijsko ostvarenje, Ivan Sekulić za snimanje, a Milijanka Kasalica za tehničko - tehnološka zanimanja. Specijalno priznanje za doprinos kvalitetu programa RTCG dobila je Lidija Nikčević, a za posebne zasluge i izuzetan doprinos afirmaciji RTCG Goran Pajović, Pavle Radonjić i Goran Bukilić.

Bonus video: