Svjetski mediji pisali o farmi magaraca: Tramp i Hilari, pa Martinići

Od pisana o farmi magaraca u Martinićkoj gradini svjetski mediji su pisali više samo o parlamentarnim izborima
155 pregleda 8 komentar(a)
Darko Saveljić, farma magaraca, Foto: Screenshot
Darko Saveljić, farma magaraca, Foto: Screenshot
Ažurirano: 27.11.2016. 15:24h

Vijesti o parlamentarnim izborima, pa vijest o Farmi magaraca, tako su ovih dana prijatelji i poznanici Darka Saveljića komentarisali objave svjetskih medija o martinićkom domu životinja.

O farmi u Martinićkoj gradini su ovih dana čitali i u Francuskoj, Njemačkoj, Africi, u Kini… Krenulo je od teksta u AFP-u, a o crnogorskoj farmi magaraca vijesti su prenijeli Yahoo, Today, Daily Sabah, Tagesspiegel, China Post, Kuwait Times, NDTV…

“Više od milijarde ljudi imalo je priliku da sazna o farmi u više od 1.700 objava u svjetskim stampanim i elektronskim medijima. To bi značilo da je nakon proglašenja nezavisnosti i tragedije na Bioču, priča o farmi treća globalno raširena vijest iz Crne Gore koju je, između ostalih, objavio i www.yahoo.com na naslovnici, tik uz Obamu i Trampa”, kazao je Saveljić.

Svoju priču, ornitolog i vlasnik farme Saveljić počeo je prije nešto više od dvije godine, kada je na porodično imanje u Martinićkoj gradini, u želji da ih spase od izumiranja, doveo prve magarce.

“Magarac je dio crnogorske prirodne i kulturne baštine. Do prije tridesetak godina, u ovom krševitom dijelu Crne Gore, svaka kuća na selu je imala magarca, kojeg je koristila za najteže fizičke poslove - nošenje tereta, vode, drva... pa čak i za oranje“, kaže Saveljić.

Magarci su, međutim, izgubili bitku sa industrijskom revolucijom. Zamijenili su ih traktori i druge mašine i oni su danas, dodaje on, bukvalno pred istrebljenjem. I to ne samo u Crnoj Gori, već na Balkanu uopšte.

„Mnoga sela su i napuštena, pa je magarac danas postao potpuno bezvrijedna roba“.

Zvanična statistika kaže da u Crnoj Gori ima oko 300 magaraca. Saveljić, međutim, procjenjuje da ih nema više od 150, mahom muških, jer su izdržljiviji u poslovima za koje se koriste.

„Danas je u Crnoj Gori više pelikana nego magaraca, u to smo potpuno sigurni“, kaže on.

Saveljić priča da su nekad sva domaćinstva od Spuža do Ostroga, što je području idealno za njihovo držanje, imala magarca. A danas u tom regionu žive samo dva.

Magarci koji se mogu vidjeti na stočnoj pijaci su starosti 20 do 30 godina i, prema riječima Saveljića, oni su reproduktivno neupotrebljivi.

Upravo zato, za njega je jedan od najvažnijih zadataka farme upravo očuvanje te životinjske vrste na području Crne Gore.

„Na dobrom smo putu da ostvarimo ono što smo započeli. Prije svega, sačuvali smo magarca od izumiranja“.

Važna je, dodaje Saveljić, i edukacija građana, koja se odvija kroz posjete farmi, tokom vikenda, kada Gradina oživi u tim danima, kroz farmu prođe i do 150 posjetilaca. Posljednjih mjeseci i više - u prosjeku, čak 500. A farmu posjećuju i mladi i stari, roditelji sa djecom...

“Mnoga djeca dosad nisu vidjela magarca. Prvi put ga vide na našoj farmi“, priča Saveljić.

Magarci koji danas žive na martinićkoj farmi su dovedeni iz domaćinstava iz okoline Bara, Ulcinja, Kotora, Cetinja i Danilovgrada. Među njima je i sedam magarica koje su kupljenje samo da ne bi bile mučene. A tri od njih su potpuno slijepe.

„Farma ima i funkciju azila“, objašnjava Saveljić.

I zaista, on i članovi njegove porodice, ulažu ogromne napore da slijepe magarice posljednje godine života provedu dostojanstveno.

„Ne možete da vjerujete u kakvim su uslovima i u kakvom su stanju bile pojedine životinje koje su sada na farmi. Da funkcioniše sistem i da se implementira Zakon o dobrobiti životinja, pojedini bivši vlasnici platili bi visoku cijenu njihovog lošeg odnosa prema životinjama“.

Osim što posjetioci na martinićkoj farmi mogu uživati u druženju sa životinjama, tu mogu da kupe i magareće mlijeko, koje je, kažu upućeni, veoma zdravo - liječi ili ublažava simptome astme, kašlja, bronhitisa, upale crijeva, alergija, kožne bolesti, a značajno povećava imunitet. Za teške bolesti djece, magareće mlijeko sa farme je besplatno.

A nakon nedavne svjetske popularnosti, dvije godine od osnivanja, kada razmišlja o budućim planovima, Saveljić vjeruje da bi u narednom periodu farma trebalo da postane edukativni centar i obavezna destinacija za sve vrtiće i osnovne škole.

„Tu bi djeca dolazila i učila o pravima životinja“.

Farmu vidi i kao mjesto na kojem će biti okupljeni svi magarci iz Crne Gore. Dodatno, farma bi, kroz mužu i prodaju magarećeg mlijeka, kaže Saveljić, trebalo da bude i samoodrživa.

Ukoliko namjeravate da posjetite farmu magaraca u Martinićima, vikendom od 10 do 13 sati, ne zaboravite da ponesete ulaznicu - kilogram jabuka i šargarepe.

Bonus video: