Vlada se preračunala: Čišćenje grita pet miliona skuplje

Kredit u iznosu od 50 miliona eura je namijenjen za sanaciju četiri lokacije na kojima se nalazi industrijski opasan otpad - bazeni crvenog mulja i deponija čvrstog industrijskog otpada u KAP-u, deponiju grita i kontaminiranog zemljišta u Brodogradilištu Bijela, deponiju pepela i šljake Maljevac Termoelektrane i flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima
4 komentar(a)
Bijela grit brodogradilište, Foto: Vijesti
Bijela grit brodogradilište, Foto: Vijesti
Ažurirano: 26.11.2016. 19:55h

Zbog većeg obima zagađenja od procijenjenog u Brodogradilištu Bijela, trošak sanacije kontaminiranog zemljišta i grita koštaće pet miliona eura više nego što je planirano.

Prema Vladinoj Informaciji o aktivnostima na projektu “Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” (IWMCP), sanacija će koštati 17.965.127 eura, bez PDV-a, umjesto 12.822.800.

Procijenjena vrijednost nadzora nad izvođenjem radova biće 510.000 eura, dok je ranije bila 196.800.

U dokumentu piše da treba ukloniti i sanirati 141.648 tona otpadnog materijala.

“Potrebno je izvšiti preusmjeravanje određenih sredstava sa pozicije u projektu koja se odnosi na remedijaciju deponije čvrstog otpada na KAP lokaciji, na poziciju u vezi sa remedijacijom tla lokacije Brodogradilišta Bijela, konkretno na pozicije predviđene za izvođenje radova i nadzor nad izvođenjem radova u iznosima od 5.712.927 eura (za izvođenje radova) i 313.200 eura (za nadzor nad izvođenjem radova). Navedeno je neophodno sprovesti prije raspisivanja međunarodnog tendera, što je predviđeno za 30. novembar 2016. Prema procedurama Međunarodne banke za obnovu i razvoj, na osnovu kojih se sprovodi IVVMCP projekat (što le definsano u Ugovoru o zajmu iz 2014. godine), ovakva promjena je moguća”, piše u informaciji.

Vlada je 10. oktobra 2014. potpisala Ugovor o zajmu sa Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za IWMCP, koji je postao efektivan 17. novembra 2014.

Kredit u iznosu od 50 miliona eura je namijenjen za sanaciju četiri lokacije na kojima se nalazi industrijski opasan otpad - bazeni crvenog mulja i deponija čvrstog industrijskog otpada u KAP-u, deponiju grita i kontaminiranog zemljišta u Brodogradilištu Bijela, deponiju pepela i šljake Maljevac Termoelektrane i flotaciono jalovište Gradac u Pljevljima.

U pripremnoj fazi koja je koštala 750.000 eura, utvrđeni su preliminarni iznosi neophodni za sanaciju svake pojedinačne lokacije, pa je procijenjeno da je za Gradaca potrebno 6.042.500, Maljevac 4.010.540, Bijelu 12.822.800, basene crvenog mulja 3,308,700, a deponiju čvrstog industrijskog otpada u KAP-u 17.192.450 eura.

Nakon analiza ispostavilo se, međutim, da je obim zagađenja u brodogradilištu, a samim tim i troškovi, veći nego što je ranije procijenjeno.

Rješenje remedijacije tla kontaminirane deponije otpadnog grita u Bijeloj, Agencija za zaštitu životne sredine definisala je kao „izvoz otpadnog grita sa obavezom tretmana određene količine grita na lokaciji Brodogradilišta”.

Analiza predviđena propisima, tražili je i iz Svjetske banke

Direktorica Direktorata za životnu sredinu Ivana Vojinović, kazala je da su dodatne analize predviđene domaćim propisima, ali da su ih zahtijevali i iz Svjetske banke, kako bi bili sigurni u količinu grita i sastav kontaminiranog zemljišta.

“Skoro da je gotova i priča za Gradac i to je sljedeća crna tačka sa kojom će se raditi. Sada smo uspostavili dobru dinamiku za konkretenu dinamiku rješavanja tog problema”.

Odgovovarajući na pitanje da li bi se mogla pojednostaviti komplikovana pocedura i složeni sistem javnih nabavki koji često dovode do kašnjenja u određenim projektima koji se tiču zdravlja ljudi, vanrednih situacija i životne sredine, ona je rekla da bi to sigurno olakšalo aktivnosti za sanaciju postojećeg stanja životne sredine, eventualnu prevenciju i brže reagovanje u nekim vanrednim incidentima.

“Zakon o javnim nabavkama je u nadležnosti drugog organa, i oni vode politiku u vezi sa prenošenjem direktiva, ali vjerujem da bi se moglo naći neko rješenje da se ima neka vrsta povlašćenjenog tretmana na politike koje se tiču zdravlja građana i stanje životne sredine, kvaliteta i standarda građana”.

Bonus video: