Glavni grad daje oko 7 miliona eura da modernizuje rasvjetu sela i prigradskih naselja

Kako je objasnio gradonačelnik Slavoljub Stijepović na Svjetiljke u prigradskim i seoskim djelovima grada su zastarele konstrukcije, na isteku eksploatacionog perioda (starije i od 30 godina) a za pojedine tipove je gotovo nemoguće obezbijediti rezervne djelove za kvalitetno održavanje
70 pregleda 4 komentar(a)
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Slavoljub Stijepović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2016. 13:10h

Odbornici vladajuće koalicije u Podgorici, sa koleginicom iz Pozitivne Ljiljanom Kolundžić, usvojili su danas Odluku o realizaciji projekta modernizacije javne rasvjete za sela i prigradska naselja, tako da će Glavni grad uskoro raspisati tender vrijedan šest miliona i 750 hiljada eura za tu investiciju.

Kako je objasnio gradonačelnik Slavoljub Stijepović, svjetiljke u prigradskim i seoskim djelovima grada su zastarele konstrukcije, na isteku eksploatacionog perioda (starije i od 30 godina) a za pojedine tipove je gotovo nemoguće obezbijediti rezervne djelove za kvalitetno održavanje.

“Vjerovatno će na tenderu cijena biti nešto niža od ove cifre od šest miliona i 750 hiljada eura. Ponuđač koji bude izabran na tenderu izgradiće i postaviti infrastrukturu, a Glavni grad će 12 godina otplaćivati tu investiciju iz razlike u uštedi električne energije, koja će se postići postavljanjem novih LED svjetiljki. Mjesečna faktura Glavnog grada za utrošenu električnu energiju za rasvjetu je preko stotinu hiljada eura”, kazao je Stijepović.

On je rekao da je utvrđeno da treba 10.750 svjetiljki modernizovati u ovoj fazi.

“Očekujemo da na ovaj način uštedimo, da imamo bolju rasvjetu na seoskom području, koja će kada se to završi raditi čitavu noć. Pored toga smanjiće se uticaj na životnu sredinu”, istakao je Stijepović.

Gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić objasnio je da ova investicija nije novo zaduživanje Glavnog grada, već da će otplaćivati od uštede za električnu energiju.

Stijepović je kazao da je oformljena komisija od stručnjaka iz gradskih struktura i Univerziteta Crna Gore, kojima je predočena problematika, kako bi zajednički pronašli rješenje kojim se postiže bolja osvijetljenost, troši manje električne energije a investicija ne opterećuje Budžet Glavnog grada.

“Komisija je radila godinu dana na ovom projektu što je uključivalo izučavanje tržišta, komunikaciju sa raznim proizvođačima LED svjetiljki i realizaciju velikog broja pilot projekata odnosno mjerenja radi realnog uvida u performanse inovativne LED tehnologije”, kazao je Stijepović.

Odbornici su danas jednoglasno usvojili svih 16 tačaka dnevnog reda.

Usvojili su predlog za idejno arhitektonsko rješenje za buduću zgradu, koja će se graditi na mjestu sadašnje u kojoj su Agencija za zaštitu ličnih podataka i Zavod za meteorologiju kod mosta braće Zlatičanin u Podgorici, odnosno da to bude rad „Atlantis”, arhitekata Slavka Lekića i Andreja Mitrovića.

Postojeća zgrada, koja je nekada bila Direkcija pošta, vlasništvo je premijerovog brata Aca Đukanovića, jer je 2007. godine kupio od Telekoma za 1,1 milion eura.

Kako se navodi u dokumentaciji buduća zgrada će biti od 3.930 metara kvadratnih, a imaće dvije etaže podruma, prizemlje i sedam spratova.

Usvojili su između ostalog i Odluku o izmjeni Detaljnog urbanističkog plana „Tološi 2-dio” i „Karabuško polje”.

Bonus video: