Imunoterapija - novost za oboljele od karcinoma pluća, debelog crijeva i melanoma

U klinikama Adžibadem (Acibadem) zdravstvenog sistema ovaj vid liječenja je veoma značajan, jer može da obezbijedi dugoročne kliničke rezultate i značajno produži životni vijek čak i kod pacijenata sa metastatskom bolešću
486 pregleda 3 komentar(a)
Imunoterapija
Imunoterapija
Ažurirano: 25.11.2016. 07:57h

Pored konvencionalnih metoda u liječenju kancera, poput radioterapije i hemoterapije, sve veću ulogu ima imunoterapija koja djeluje na imuni sistem pacijenta i time jača prirodne odbrambene mehanizme organizma. Ona omogućava i efikasne napade na ćelije raka i tako sprečava njihov rast ili, pak, potpunu eliminaciju iz organizma.

U klinikama Adžibadem (Acibadem) zdravstvenog sistema ovaj vid liječenja je veoma značajan, jer može da obezbijedi dugoročne kliničke rezultate i značajno produži životni vijek čak i kod pacijenata sa metastatskom bolešću.

"Uloga imunoterapije je posebno značajna kada standardne metode lečenja nisu dale adekvatne rezultate i kada bolest napreduje uprkos primijenjenom tretmanu. Ovaj metod se najčešće koristi u tretmanu karcinoma pluća, bubrega, debelog crijeva i melanoma. U Adžibademu se uspješno koriste četiri vida imunoterapije - primjena monoklonskih antitijela, vakcine, "checkpoint" inhibitori i nespecifična imunoterapija", ističe prof. dr Özlem Er, specijaliste onkologije.

Prof. dr. Ozlem Er

Ona pojašnjava da onog trenutka kada ćelije imunog sistema dođu u kontakt sa supstancama koje su nepoznate organizmu, počinju da proizvode antitijela. Ona se vezuju za nepoznatu supstancu čime je ona “obilježena” i prepoznata od strane imunog sistema što pokreće niz reakcija čiji rezultat je njeno uništenje. Moguće je, takođe, u laboratorijima proizvesti tzv. monoklonska antitijela koja stručnjaci dizajniraju tako da se vezuju za specifične strukture na ćelijama tumora. Kada se monoklonsko antitelo veže za ćeliju tumora, imuni sistem je prepoznaje kao štetnu i pokreće niz reakcija koje dovode do njenog uništenja.

"Jedan od vidova imunoterapije je i primjena vakcina sa ciljem da imuni sistem pokrene produkciju antitijela. Imamo vakcine za prevenciju raka grlića materice koje utiču na HPV virus koji je jedan od izazivača ove bolesti. Drugi tip vakcina se koristi sa ciljem da tumor učini poznatim i vidljivim za imuni sistem koji će onda moći da se bori protiv njega i spriječi povratak bolesti", ističe dr Er.

Stručnjaci su identifikovali i određene signalne puteve koji su ključni za sposobnost imunog sistema da kontroliše tumorski rast. Oni se još nazivaju “checkpoints” ili kontrolne tačke imunog sistema i većina tumora ih koristi da izbjegne imuni sistem organizma. Ljekovi poznati kao "checkpoint inhibitori" su antitijela koja blokiraju ove puteve i na taj način omogućavaju imunom sistemu da prepozna tumor i adekvatno odgovori na njegovo prisustvo u organizmu.

"Istakla bih i nespecifičnu imunoterapiju koja se primjenjuje poslije ili istovremeno sa hemoterapijom i radioterapijom, i uključuje proteine koji ne djeluju ciljano na same tumorske ćelije, već jačaju imuni sistem. Ove supstance prirodno proizvodi naš organizam, a mogu se proizvesti i u laboratoriji i koristiti za jačanje imunog sistema", kaže dr Er.

Predstavništvo Adžibadema

Ulica 8. Marta 68 Podgorica Crna Gora 020/674-006 068/880-406 email: acibadem.montenegro@gmail.com

www.acibadem.rs

Bonus video: