Sjeku stabla košćele sklona padu

Košćela je stablo rasprostranjeno na Mediteranu, medjutim u našim krajevima ga je sve manje.Malo se sadi na javnim površinama, kaže pejzažna arhitektica Milica Berberović uz opasku da je slično I sa drugim autohtonim vrstama
132 pregleda 0 komentar(a)
Stabla, Foto: Slavica Kosić
Stabla, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 24.11.2016. 15:19h

U hercegnovskom naselju Karača danas su radnici Stambeno komunalnog preduzeća odrezali dio jednog stabla košćele -latinski Celtis Australis, jer je bio suv i sklon padu. Iskusni speleolog Dejan Verigo iz JP Stambeno komunalno zaslužan je što je cijeli posao obaljen stručno i sigurno.

Stabla su posađena 60 tih godina prošlog vijeka pored košarkaškog igrališta, na kome je i danas aktivno od jutra do mraka. Omiljeno je sastajalište Novljana koji rekreativno ili profesionalno igraju košarku . Stručnjaci ističu da bi sva stabla na tom mjestu uskoro trebalo posjeći jer su trula i sklona padu.

Košćela je stablo rasprostranjeno na Mediteranu, medjutim u našim krajevima ga je sve manje.Malo se sadi na javnim površinama, kaže pejzažna arhitektica Milica Berberović uz opasku da je slično I sa drugim autohtonim vrstama.

Plodovi košćele su jestivi, ali se u današnje doba rijetko koriste u ishrani. Lišće i plodovi se takođe mogu upotrebljavati u medicinske svrhe, a iz koštica i plodova može se dobiti kvalitetno mašinsko ulje. Iz kore se dobija žuta boja.

Bonus video: