DNP i JKP će tražiti da se odluka o podizanju njemačkog groblja ukine

"Postavljamo takođe pitanje, koliko je naših logoraša i zatočenika na prostoru SR Njemačke sahranjeno u skladu sa Sporazum o grobovima stradalih u ratovima između Crne Gore i SR Njemačke, i koji su to motivi opredijelili aktuelnu vlast na ovakav čin izdaje istorijskih vrijednosti Crne Gore"
86 pregleda 12 komentar(a)
DNP i JKP, Foto: Dnpcg.me
DNP i JKP, Foto: Dnpcg.me
Ažurirano: 24.11.2016. 14:25h

Otvaranje groblja za fašističke vojnike poginule u Drugom svjetskom ratu u Crnoj Gori, na kome su sahranjeni posmrtni ostaci 64 vojnika Hitlerove vojske je velika izdaja antifašizma, tekovina narodnooslobodilačke borbe i ideala onih koji su ratovali protiv najvećeg zla u istoriji čovječanstva, saopšteno je nakon sastanka predstavnika Demokratske narodne partije (DNP) i Jugoslovenske komunističke partije (JKPCG).

"Dok aktuelna vlast, pod izgovorom o navodnim humanim i civilizacijskim razlozima podiže groblje nacističkim vojnicima, u Podgorici i dan danas ne postoji groblje onih koji su nevino stradali tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu 1941. i 1944. godine, a njihovi posmrtni ostaci još uvijek se nalaze na neprimjerenim lokacijama i potisnuti su u zaborav. Postavljamo takođe pitanje, koliko je naših logoraša i zatočenika na prostoru SR Njemačke sahranjeno u skladu sa Sporazum o grobovima stradalih u ratovima između Crne Gore i SR Njemačke, i koji su to motivi opredijelili aktuelnu vlast na ovakav čin izdaje istorijskih vrijednosti Crne Gore", navodi se u saopštenju.

Iz DNP i JKP ističu da će zbog pijeteta prema svim žrtvama fašizma, pred Ustavnim sudom inicirati postupak da se odluka o podizanju groblja ukine a da se posmrtni ostaci transportuju u SR Njemačku.

"Imajući u vidu ovakav poništavajući čin antifašističkog opredeljenja Crne Gore, izražavamo spremnost da Crna Gora pod hitno, treba da snosi troškove ekshumacije i transporta posmrtnih ostataka fašističkih vojnika do SR Njemačke, gdje će se predati potomcima i gdje civilizacijski i na svaki drugi način pripadaju. JKP kao članica Demokratskog fronta dala je punu podršku DF-u i osudila hajku koja se vodi protiv ovog političkog subjekta", navodi se u saopštenju.

Sastanku su u ime DNP prisustvovali predsjednik Milan Knežević i član Predsjedništva Nikola Jovanović, dok su delegaciju JKP CG sačinjavali predsjednik Centralnog komiteta Vladislav Vuković i sekretar Centralnog komiteta, Slobodan Petrović.

Bonus video: