BF: Lašmanova da odgovori na pitanja o sječi parka bivšeg hotela "Mimoza"

U sječi je inače, stradalo više stabala pitospora, primorskog hrasta, lovora, glicinije i drugog nižeg rastinja
243 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2016. 12:54h

Bokaški Forum ponovno je danas pozvao izvršnu direktorku kompanije "Mimoza Group" Anastaziju Lašmanovu, da odgovori na pitanja o kontroverznoj sječi dijela parka bivšeg hotela „Mimoza“ u centru Tivta. Ta partija ranije je od Lašmanove tražila da javno pokaže zvaničnu dozvolu za sječu dijela parka i da saopšti ko je državni službenik koji je svojim potpisom stao iza te dozvole, ukoliko ona postoji.

"Mimoza Grupa" iza koje stoji ruski kapital, prije nekoliko mjeseci je kupila a nedavno i porušila stari hotel "Mimoza" jer namjerava da na toj lokaciji gradi luksuzni novi kondo-hotel. Radnici koje je angažovala ta kompanija prije desetak dana su posjekli dio stabala u parku bivšeg hotela, iako je taj park prema planskoj dokumentaciji, trebao da bude potpuno sačuvan. Dalju sječu starih boprova, palmi i ostalog rastinja spriječila je reakcija Komunalne inspekcije Opštine Tivat koju su pozvali građani, a o svemu je obaviještena i državna Ekološka inspekcija koja se međutim, do sada nije javno oglašavala ovim povodom.

U sječi je inače, stradalo više stabala pitospora, primorskog hrasta, lovora, glicinije i drugog nižeg rastinja.

Direktorica kompanije "Mimoza Group" Anastazija Lašmanova medijima je naknadno saopštila da je bila riječ o “sanitarnoj sječi koja je obuhvatila uklanjanje devastiranih sadnica stabala”, da su posječena "isključivo suva i bolesna stabla", odnosno "stabla koja su imala deformisana, iskrivljena debla koja su se nadvijala iznad pješačke staze i predstavljala opasnost za ljude, posebno u vrijeme loših vremenskih prilik. “Lašmanova je obećala da će se po završetku izgradnje novog hotela, u parku posaditi “više stabala nego što ih je do sad bilo” i da će to biti “najreprezentativnije sadnice odraslih mediteranskih stabala i drugog zelenila.”

Podsjećajući da su prije nekoliko dana Lašmanovoj javno postavili nekoliko pitanja na koje nisu dobili odgovore, BF je danas "da ne bi sve bilo u skladu sa starom praksom "tresla se gora rodio se miš“, izvršnu direktoricu „Mimozta Group-a“ ponovno pitao "ko je procijenio da su posječena stabla bila bolesna, zašto ste u sječu krenuli u nedjelju u cik zore i ko je potpisao famozno mišljenje o tome da se stabla mogu sjeći“.

"Insistiramo da na ova pitanja dobijemo odgovor. Istovremeno, od nadležnih službi Opštine Tivat tražimo da protiv firme "Mimoza Group" i Anastazije Lašmanove podnese tužbu, zbog uništavanja javnog dobra u cilju sticanja materijalne koristi i da od istih traži odštetu za počinjeno nečuveno nedjelo“,stoji u saopštenju Bokeškog Foruma.

Galerija

Bonus video: