Grad komunalije da ne plaća

Glavni grad, kao osnivač Agencije, na svoj račun trebalo da uplati 1, 1 milion eura po osnovu pomenute naknade
0 komentar(a)
Gradski parlament, Foto: Arhiva "Vijesti"
Gradski parlament, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.11.2016. 17:09h

Odbornici u Skupštini Glavnog grada na narednoj sjednici treba da daju saglasnost na Odluku o zaključenju aneksa ugovora između Glavnog grada i Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice, kojom će Glavni grad biti oslobođen plaćanja naknade za uređivanje komunalnog zemljišta za Gradski parlament.

Odlukom, koja je u dnenvi red uvrštena po hitnom postupku, je predviđena izmjena člana tri Ugovora o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta, s obzirom na to da bi po postojećem članu Glavni grad, kao osnivač Agencije, na svoj račun trebalo da uplati 1,1 milion eura po osnovu pomenute naknade.

U obrazloženju odluke se navodi da je 30. novembra 2007.godine zaključen ugovor o naknadi za uređivanje građevinskog zemljišta između povjerioca, Agencije za izgradnju i dužnika - Glavnog grada, radi ispunjenja formalno-pravnih uslova za dobijanje odobrenja za građenje Gradskog parlamenta.

Glavni grad je, kako se navodi, kao investitor zgrade Gradskog parlamenta, članom tri predmetnog ugovora obavezan da izmiri naknadu u iznosu od 1.148.619 eura Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice.

Međutim, Naredbom o načinu uplate javnih prihoda je, kako se navodi, propisano da naknada za uređivanje građevinskog zemljišta predstavlja izvorni prihod Glavnog grada.

“Imajući u vidu navedenu naredbu, mišljenje Ministarstva finansija od 30.juna 2008.godine, te činjenicu da je i u samom ugovoru kao račun Agencije naznačen uplatni račun Glavnog grada, mišljenja samo da nije moguće postupiti po članu tri predmetnog ugovora...”, piše u obrazloženju.

“Te je u skladu sa navedenim, neophodno izmijeniti član tri ugovora, na način da će se u istom konstatovati da Glavni grad nema obavezu plaćanja naknade”, piše u obrazloženju odluke.

U obrazloženju se navodi da je cilj predloga Odluke izdavanje potvrde o regulisanim obavezama za Gradski parlament, dok se hitnost u njenom donošenju ogleda u pribavljanju upotrebne dozvole za navedeni objekat.

Bonus video: