Aerodrom „kite” sa 50 miliona

“Konačnu odluku kada i kako će se pristupiti realizaciji ove investicije, donosi vlasnik ACG - država”
156 pregleda 13 komentar(a)
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 23.11.2016. 14:53h

Preduzeće “Aerodromi Crne Gore” (ACG) namjerava da uloži pedesetak miliona u vazdušnu luku u Tivtu.

Portparolka ACG Milica Babić saopštila je “Vijestima” da je u narednom periodu prioritet izgradnja praktično novog aerodroma i svih pratećih sadržaja.

Pojasnila je da, na osnovu dokumentacije i analiza kojima sada raspolažu, vrijednost planirane investicije iznosi oko 50 miliona eura.

“Detaljniji podaci biće poznati na višem nivou izrade projektne dokumentacije, odnosno prilikom izrade glavnog projekta. Za sada smo obavili više razgovora sa međunarodnim finansijskim institucijama, a u toku su pregovori sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj. Konačnu odluku kada i kako će se pristupiti realizaciji ove investicije, donosi vlasnik ACG - država, kroz nadležne institucije“.

Babićeva je istakla da već duže rade “na ispunjavanju svih uslova kako bi radovi počeli” i da su angažovali italijansku kompaniju “SPEA Engineering” koja je pripremila idejna rješenja za projekat modernizacije i rekonstrukcije:

“Koja se odnose na objekat putničkog terminala, poletno-sletnu stazu, manevarske površine, rulne staze, stajanku za vazduhoplove i sistem svjetlosne signalizacije, kao i zahtjeve investitora za objekat putničkog terminala. Na osnovu pripremljene dokumentacije može biti raspisan tender za projektovanje i građenje za objekat putničkog terminala i tenderi za pripremu glavnog projekta za manevarske površine i platformu kao i za parking za vozila“.

Aerodrom u Tivtu najprometnija je crnogorska vazdušna luka i glavna turistička recepcija Crnogorskog primorja. Za deset mjeseci ove godine, registrovano je ukupno 948.329 putnika, pa je već nadmašen rekord od 910.500 putnika iz 2014...

Takvi rezultati postignuti su uprkos velikim tehničkim ograničenjima - prvenstveno maloj i neuslovnoj terminalnoj zgradi, platformi za parkiranje i opsluživanje aviona koja je relativno uska.

Činjenica je da, za razliku od podgoričkog, aerodrom Tivat još nije sertifikovan za letove u noćnim i uslovima drastično smanjene vidljivosti, što značajno ograničava vrijeme njegove raspoloživosti za odvijanje saobraćaja.

Od četiri predložene varijante rekonstrukcije aerodroma koje su razmatrane proteklih mjeseci, izabrana je posljednja.

Njome je predviđena izgradnja nove terminalne zgrade, površine od oko 12.000 kvadratnih metara, a koja će biti integrisana sa postojećom putničkom od 4.050 kvadrata koja će takođe biti rekonstruisana.

Zgrade će biti povezane podzemnim tunelom u kome će biti smještene mašinske instalacije i traka transportnog sistema za prtljag jer će oba terminala dijeliti istu sortirnicu.

“Cio projekat podrazumijeva odgovarajući broj biznis i VIP salona, ugostiteljskih, trgovinskih i svih drugih sadržaja karakterističnih za sve aerodrome u svijetu. Takođe, projektom je predviđeno povećanje broja parking pozicija za avione, poboljšanje, infrastrukture, unapređenje kvaliteta i sigurnosti letjenja, svjetlosnih sistema, tretiranje otpadnih voda. Biće smanjena i zauzetost piste, poboljšani ekološki uslovi na aerodromu, pri čemu će se voditi računa i o energetskoj efikasnosti“, precizirala je Babićeva.

Aerodrom Tivat je ove godine već dobio novu modernu zgradu Aerodromske kontrole letjenja sa rekonstruisanim i modernizovanim kontrolnim tornjem, vrijednu oko 4 miliona eura.

Predviđene intervencije i na pisti

Projekat podrazumijeva i intervencije na oba kraja postojeće poletno-sletne staze, koja će dobiti novu okretnicu za avione i još jednu spojnicu sa proširenom platformom.

Predviđena je i dogradnja nove manje platforme za generalnu avijaciju.

Glavna platforma bi, sa postojećih sedam parking pozicija za velike putničke avione, bila povećana na devet...

Nova terminalna zgrada idejnim projektom osmišljena je na modularan način, što bi omogućilo ACG da, u slučaju potrebe, relativno lako na jednom dijelu instalira do 4 avio-mosta za ukrcaj putnika u avione direktno iz zgrade.

Glavni projekat, tender i 18 mjeseci rada za tri miliona putnika

Babićeva je kazala da se procjenjuje da bi rekonstrukcija mogla da bude završena u roku od 18 mjeseci, od dana početka radova.

“Čemu prethodi i priprema glavnog projekta i tenderska procedura. Priprema idejnih rješenja finansirana je iz bespovratnih sredstava koje je obezbijedio EBRD u svojstvu tijela za upravljanje granskim sredstvima, obezbijeđenim od strane Vlade Italije, posredstvom Centralne evropske inicijative - Ministarstva vanjskih poslova. Očekujemo da će nakon rekonstrukcije Aerodrom Tivat moći da opsluži 3 miliona putnika na godišnjem nivou“.

Bonus video: