Savjetovalište za brak i porodicu uskoro u Nikšiću

Savjetovalište će sa radom početi u aprilu naredne godine, a u njemu će biti angažovana četiri savjetodavca, iz različite porodične problematike, koja će raditi četiri dana u sedmici
147 pregleda 0 komentar(a)
Savjetovalište, Foto: Privatna arhiva
Savjetovalište, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.11.2016. 14:25h

Centar za socijalni rad za Nikšić, Šavnik i Plužine, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad iz Užica, počeo je sa realizacijom projekta “Zajedno za naše porodice” u sklopu koga će biti otvoreno savjetovalište za brak i porodicu. Pomenuto savjetovalište, koje će raditi po modelu savjetovališta iz Užica, nalaziće se u sklopu prostorija Dnevnog boravka za stare na Duklu.

Savjetovalište će sa radom početi u aprilu naredne godine, a u njemu će biti angažovana četiri savjetodavca, iz različite porodične problematike, koja će raditi četiri dana u sedmici.

Prema riječima direktora Centra za socijalni rad, Ivana Mitrovića, ciljan grupa projekta su porodice sa poremećenim porodičnim odnosima, roditelji koji žele da unaprijede roditeljske i profesionalne kapacitete, mladi sa problemima u ponašanju i svi oni kojima usluge preventivnog, edukativnog i savjetodavnog karaktera budu potrebne.

“Ovim projektom Centar za socijalni rad usmjerava ativnosti na porodicu, njeno očuvanje i njegovanje svega onoga što porodica sama po sebi predstavlja. Sadržaj koji je pred nama dugo je očekivan u Nikšiću i potreban je svakoj savremenoj lokalnoj samoupravi kakvoj teži Nikšić. Njime se prvenstveno želi doprinijeti unapređenju zaštite porodice i odnosa u njoj sa aspekta janog interesa”, kazao je Mitrović.

Marko Sinđić, predstavnik Centra za socijalni rad iz Užica, kazao je da je savjetovalište u tom gradu, koje funkcioniše od 2010. Godine, model podrše zajednice porodicama koje se nađu u stanju socijalnog rizika.

“Korisnička grupa koja prima usluge je jako široko definisana, a četiri radnika koja rade u savjetovalištu godišnje su angažovana na oko 160 slučajeva. Usluge koje se pružaju su raznolike. Kada smo ove godine radili presjek socijalne slike grada identifikovali smo nove korisničke grupe, ustanovili da usluge koje se pružaju ne mogu adekvatno da odgovore na potrebe ovih korisničkih grupa, tako da ga sada želimo podići na viši nivo”, kazao je Sinđić..

Predsjednica Skupštine Opštine Nikšić Sonja Nikčević kazala je da iako današnje vrijeme postavlja sve brojnije izazove koji traže brze i primjenjive odgovore, da se moramo vraćati porodici i njenom osnaživanju.

“Ukoliko izazove pretvaramo u novu šansu i odlučno krenemo rješavati probleme stvaramo kvalitet više i novu vrijednost od koje svi u zajednici dobijaju. Uprvo započeti projekat savjetovališta za porodicu jedan je od onih koji naizgled malim koracima korača u pravcu velikog i značajnog cilja, osnaživanje porodice kao temeljne ćelije društva”, kazala je Nikčević.

Projekat, koji će trajati 18 mjeseci, realizuje se u sklopu IPA programa prekogranične saradnje, a njegova vrijednost je 200 hiljada eura.

Irena Bošković, šef za prekogranične programe u Ministarstvu vanjskih poslova i evropskih integracija, kazala je da je za period 2007- 2013. godine podneseno 297 projekata ukupne vrijednosti 7, 4 miliona eura.

“U okviru trećeg poziva, u sklopu koga je odobren i ovaj projekat, imali smo ugovoreno pet projekata ukupne vrijednosti 1, 3 miliona eura. Zadovoljstvo je tim prije veće što je u pitanju projekat koji se bavi socijalnom zaštitom koji će negdje doprijeti obezbjeđenju kvaliteta života porodice i pojedinca, anaročito ranjihoh kategorija društva, kazala je Bošković.

Za IPA 2 program, za period od 2014- 2020.godine, za projekte prekogranične saradnje koje će realizovati Crna Gora i Srbija obezbijeđeno je 8,4 miliona eura.

Bonus video: