Novljani nezainteresovani za raspravu o komunalnoj naknadi

Za obračun komunalne naknade određene su zone koje se primjenjuju za obračun poreza na nepokretnosti
0 komentar(a)
HN, Foto: Slavica Kosić
HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 23.11.2016. 14:12h

Ako je suditi po posjeti na centralnoj javnoj raspravi o nacrtu Odluke o komunalnoj naknadi, koju je, prema Zakonu o komunalnim djelatnostima usvojenom u Skupštini Crne Gore, obavezno usvojiti do kraja ove godine, Novljani su nezainteresovani za ovu oblast. Današnjoj raspravi prisustvovao je samo predstavnik mjesne zajednice Luštica.

Zakonom o komunalnim djelatnostima je, između ostalog, uvedena komunalna naknada kao prihod jedinice lokalne samouprave kojoj je dato ovlašćenje da utvrdi ovaj prihod donošenjem opštinskog propisa – odluke kojom će se utvrditi uslovi, način, rokovi i postupak plaćanja komunalne naknade.

“Uprava lokalnih javnih prihoda pratila „Model Odluke o komunalnoj naknadi“ Zajednice opština Crne Gore, te se po istom odredila za najniže koeficijente namjene za stambene i poslovne prostore, poslovne hale za prozivodne i prerađivačke namjene, garažni prostor i pomoćne objekte, kao i za najnižu cijenu po kvadratnom metru. Sve to znači da će naši građani plaćati najnižu moguću cijenu komunalne naknade u Crnoj Gori”, saopšteno je iz lokalne uprave.

Za obračun komunalne naknade određene su zone koje se primjenjuju za obračun poreza na nepokretnosti. Cijena komunalne naknade po metru kvadratnom objekta ista je za sve obveznike i iznosi 0,02 eura. Najviši koeficijent je predviđen za prvu zonu od 1,4 a najmanji za petu 0.25. Za obračun po namjeni najviši koeficijent od 1,20 odnosi se na poslovni prostor, za stambene i montažne objekte 1, poslovne hale 0,60 i koeficijent za garažne i pomoćne objekte je najniži 0,30 . Sredstva komunale naknade koristiće se za finansiranje djelatnosti zajedničke komunalne potrošnje, tekućeg i investicionog održavanja opreme javnih površina, javne rasvjete, puteva, vodotokova i druge infrastrukture, kao i zbrinjavanje napušenih životinja.

Bonus video: