Pogledajte video "Piva – u potrazi za stećcima"

"Ono što je postala potraga za stećcima, kroz rad na terenu, ispostavilo se zapravo i kao potraga za djetlićima"
141 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2016. 13:38h

Video spot "Piva – u potrazi za stećcima", snimljen je za potrebe promocije skrivenih ljepota naše zemlje, u okviru projekta "Eko i kulturni turizam južnih Dinarida II", kojeg je Centar za zaštitu i proučavanje ptica realizovao sa Ekonomskim fakultetom u Sarajevu, opštinom Plužine i Eko Bokom.

Projekat je podržan od strane Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, dok je ovaj kao i prethodni spot "Crkvice – u zagrljaju prirode“ autorski rad Ilije Perića.

"Dakle pored Orjena i tajnovitih Crkvica, fokus CZIP-a bila je i Piva ili kako mi volimo da je nazivamo: kraljevstvo stećaka. Naime, na teritoriji ovog parka prirode na 35 lokacija nalazi se 787 stećaka od kojih je jedan ove godine i zvanično upisan na listu UNESCO kulturne baštine, zajedno sa stećcima na Žabljaku i 25 drugih lokacija u pograničnom pojasu Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Kosova. Ovi srednjovjekovni nadgrobni spomenici zbog svoje mističnosti i pozicioniranja ka suncu, oduvjek su bili predmet pažnje onih koji tragaju", navodi se u saopštenju.

Iz CZIP-a su kazali da je upravo iz tog razloga njihova priča o stećcima Pive i dobila naziv Potraga jer je nadograđena na lokalno znanje i kreativnost Guesthouse Zvona u Plužinama, čija mapa će vas odvesti na neke od najljepših kutaka naše zemlje, dok ćete smjernice za stećke u Rudinicama dobiti u Etno selu Izlazak.

"Ono što je postala potraga za stećcima, kroz rad na terenu, ispostavilo se zapravo i kao potraga za djetlićima. Nevjerovatan zvuk brzog udaranja u koru stabla šumaraka u čijoj blizini se stećci obično i nalaze, pokazala se kao odlična prilika da se na putu otkrivanja srednjovjekovnih kreacija pronalazi čak svih 10 evropskih vrsta djetlića, koje mi inače nazivamo ptičijim astronautima. Ovo iz razloga jer je sila kojom djelitć udara u koru drveta, u potrazi za insketima, 1.200 puta jača od sile gravitacije, što je 250 puta više nego što osjete astronauti tokom lansiranja u svemir. Mapa puta će vas voditi ne samo do stećaka već i do vidikovaca koji oduzimaju dah ili otvorenih površina koje su okružene našim najljepšim planinama. Prepoznaćete racio bogumila kada su birali ovakva mjesta za nadgorbne spomenike, jer su ista obasjana suncem, a jedno od njih koje se nalazi na samoj granici Pive i Durmitora, zbog magijskog naboja tokom snimanja spota, imali smo slobodu nazvati crnogorskim Stonehengom. Potragu vam prepuštamo da ipak doživite uživo. Za sad vas naš tim, ovom kratkom video formom, želi motivisati da istražujete svoju zemlju i promovišete njena kulturna i prirodna bogatstva. Uživajte!", poručili su iz CZIP-a.

Galerija

Bonus video: