Malo što se plaća porez, pa uvode i naknadu

Starčević pitao koja je svrha plaćanja poreza na nepokretnosti, ukoliko se uvede i komunalna naknada i tražio da se preispita ustavnost Zakona
131 pregleda 11 komentar(a)
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Tivat grad, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 21.11.2016. 14:56h

Oštre reakcije građana, privrednika i političara u Tivtu izazvala je namjera lokalne vlasti da uvedene novi namet - komunalnu naknadu, u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima.

Poput poreza na imovinu, ta naknada će se utvrđivati i izmirivati na godišnjem nivou, a plaćaće je svi vlasnici zemljišta, stambenih, poslovnih i privremenih objekata.

Cijena komunalne naknade je dva centa po kvadratu mjesečno i množi se sa koeficijentom fiskalne zone u kojem se nekretnina nalazi, koeficijentom namjene objekta i njegovom površinom.

Sredstva prikupljena naplatom komunalne naknade koristiće se za upravljanje atmosferskim vodama, uređenje i održavanje javnih površina, upravljenje javnom rasvjetom, održavanje opštinskih puteva i biciklističkih staza, održavanje korita vodotoka od lokalnog značaja, održavanje javnih parkinga, održavanje javnih toaleta i za zbrinjavanje napuštenih životinja.

U Opštini Tivat izračunali su da će se naplatom komunalne naknade u gradsku kasu sliti dodatnih 250.000 eura godišnje.

Tako koncipiran Nacrt odluke o komunalnoj naknadi naišao je na žestoke kritike na centralnoj javnoj raspravi u petak - građani, predstavnici mjesnih zajednica, mali privrednici, ali i veliki strani investitori iskrazali su oštro protivljenje: “Još jedan novi namet kojim ćemo plaćati ono što već plaćamo kroz razne poreze i takse”, kazao je jedan od učesnika.

Predsjednik Mjesne zajednice Krtoli Ivan Starčević tražio je da se odluka povuče, istakavši da građani već plaćaju taksu za održavanje puteva prilikom registracije vozila, kao i komunalije iz kojih se gradi lokalna infrastruktura.

“Ne naplaćujete komunalije za Porto Montenegro, budžet se ne puni, pa građanima uvodite nove namete kako bi jednu istu stvar plaćali po tri puta”, istakao je na javnoj raspravi Starčević.

Pitao je koja je svrha plaćanja poreza na nepokretnosti, ukoliko se uvede i komunalna naknada i tražio da Opština podnese inicijativu o preispitivanju ustavnosti Zakona o komunalnim djelatnostima, dodajući da mu sve liči na krpljenje rupa u budžetu zbog nedavnog osnivanja ukupno čak 18 lokalnih sekretarijata i službi.

Nezadovoljstvo su iskazali i predstavnici kompanije Luštica Development, koja na tivatskom dijelu poluostrva gradi 1,1 milijardu eura vrijedan turistički grad Luštica Bay.

Slaven Šćepanović iz te kompanije kazao je da je suština problema što se uvođenjem ove naknade iste vrste usluga naplaćuju po više osnova.

“Ove zakonske odredbe po pitanju ustavnosti su diskutabilne. Ovakva odluka je destimulativna za biznis i za investitore predstavlja uvođenje pravne neizvjesnosti”, poručio je opštinarima Šćepanović.

Vama na funkcijama 100 eurića ne znače mnogo, ali pitajte penzionere...

Iz tivatskog odbora Demokrstke Crne Gore juče su saopštili da lokalna vlast nije pravovremeno sagledala sve efekte Zakona o komunalnim djelatnostima koji je dugo stajao po ladicama Vlade: “Već se sada usudila da nam odluku predstavi kao nešto što nam je potrebno za bolji život”.

“Tako ćemo ubuduće duplo plaćati komunalne usluge i to tako što će Vam komunalno preduzeće svakoga mjeseca slati račune, a Opština jednom godišnje još jedan finalni račun ponovo za sve to isto i to neustavan račun i upakovan zajedno sa poreskim rješenjem. Ukupno planiraju da nam oduzmu 250.000 eura. Kažu da to nije mnogo za jedno domaćinstvo, u prosjeku nekih 100 ' eurića '. I stvarno, za zaposlene u lokalnoj upravi to nije mnogo ako se uzme u obzir da sekretarka za finansije prima platu od 1.500 eura, da glavna administratorka sa 'neizglasanim varijabilama na platu' prima 1.800 eura, a predsjednica Opštine koji euro više. To njima zaista nije nikakav namet na budžet, ali penzioneru i najamnom radniku koji mjesečno prime jedva 150 eura to je ogroman problem. Zabrinjavajuće je i to što sa ovim nametima oni ne planiraju da prestanu. Tako ćemo, po riječima savjetnika predsjednice Opštine, ubrzo dobiti i 'reket' za poskupljenja vode i kanalizacije čak nekoliko puta. Dolazimo do situacije da obični građanin neće biti u mogućnosti da izmiri obaveze koje se pred njega postavljaju”, saopštio je predsjednik tivatskih Demokrata Vladimir Arsić.

Bonus video: