Igrom i pjesmom čuvaju tradiciju

KUD Volođa osnovano je u oktobru 1945. i jedno je od najstarijih u Crnoj Gori. Nosi ime Pljevljaka Vladimira Kneževića Volođe, narodnog heroja koji je je poginuo kod Mrkonjića Grada (BiH) 1942.
622 pregleda 0 komentar(a)
KUD Volođa, Pljevlja, Foto: Privatna arhiva
KUD Volođa, Pljevlja, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 02.12.2018. 20:22h

Leo Martin, Žuti Serhatlić i Mirko Rondović samo su neka od zvučnijih imena kada se pomenu članovi Kulturno-umjetničkog društva (KUD) “Volođa” iz Pljevalja.

Društvo je iznjedrilo i “Pljevaljske tamburaše”, jedan od najpoznatijih tamburašakih orkestara na ovim prostorima.

Osnovano je u oktobru 1945. i jedno je od najstarijih u Crnoj Gori.

Nosi ime Pljevljaka Vladimira Kneževića Volođe, narodnog heroja koji je je poginuo kod Mrkonjića Grada (BiH) 1942.

Društvo danas broji oko 280 aktivnih članova, raspoređenih u više ansambala, a na repertoaru imaju više od 60 autorizovanih koreografija.

Predsjednik i umjetnički rukovodilac “Volođe” Armin Bećović kaže da je društvo od osnivanja imalo više od 10.000 članova.

“Naši članovi bili su Leo Martin i Žuti Serhatlić, u periodu dok su u Pljevljima služili vojsku. I poznati interpretator Mirko Rondović pjevačku karijeru je započeo u ‘Volođi’”, ističe Bećović koji, iako u šestoj deceniji, sa lakoćim izvodi i najzahtjevnije koreografije.

Prvi članovi bili su iz Kulturno-umjetničke grupe 37. divizije, njih oko 50.

“Odmah po osnivanju organizuje se rad po sekcijama - horskoj, dramskoj i muzičkoj. Prvi put u gradu se pored tamburaškog orkestra formira i ženski mandolinski orkestar. Već 1951. sa radom počinje džez orkestar i horska sekcija sa 80 članova. Sa radom je počela dramska, folklorna i sekcija vokalnih solista. Dramska sekcija radila je sve do osnivanja Narodnog pozorišta u Pljevljima. Zatvaranjem pozorišta 1958. godine, dramska sekcija pri KUD-u ‘Volođa’ nastavila je sa radom”.

Likovna i literarna sekcija formirana je 1955. godine, a kroz njen rad, sa kraćim prekidima, prošao je veliki broj pljevaljskih slikara.

Početkom 1950. društvo je dobilo je prostorije u novoizgrađenom Domu kulture. Kraće vrijeme “Volođa” je smješten u novoizgrađeni Dom društvenih organizacija.

Folklorni ansambl na reportoaru ima igre i pjesme iz Crne Gore, Boke, Šumadije, Posavine, Pomoravlja, Pirota, BiH, Makedonije, Hrvatske, Vranja, Kosova…

Društvo je osvojilo broja priznanja i nagrade na mnogim smotrama i festivalima, u zemlji i inostranstvu.

Nagrađeno je Ordenom bratstva i jedinstva, a dobitnik je i najvećeg opštinskog priznanja - nagrade 20. novembar.

Gostovali su širom Jugoslavije i u skoro svim zemljama Evrope.

Nijedan važniji događaj u gradu nije se mogao zamisliti bez folklornog ansambla, čiji su nastupi dizali na noge publiku.

“Jedino nismo išli u Ameriku i Australiju, sve ostale kontinente smo obišli, a sa putovanja nosima samo lijepe uspomene”, kaže Bećović.

Prvi inostrani nastup imali su u oktobru 1965. u Bugarskoj.

Vlasnici su više od 400 nošnji skoro svih naroda sa prostora bivše Jugoslavije.

“Osamdeset odsto naših nošnji je ručni rad. Jedna crnogorska nošnja košta od 1.600 do 2.500 eura. Imamo nošnje stare i po četrdeset godina, koje su očuvane i koristimo ih za naše nastupe”, rekao je Bećović.

Nošnje su smještene u jednoj od prostorija Doma vojske, koju je Opština Pjevlja ustupila KUD-u nakon što su morali da se isele iz Doma kulture kada je počela njegova rekonstrukcija 2007.

Od 2000. registrovani su kao Nevladina organizacija, a “Volođa” je član Svjetske organizacije folklornih festivala i ansambala i od njegovog osnivanja

Bećović ističe da su mladi veoma zainteresovani za taj oblik čuvanja tradicije.

“Među igračima imamo profesore, inžinjere, ekonomiste, pravnike. U muškom ansamblu više od 80 odsto članova ima fakultetsku diploma, ili su na kraju studija, a u ženskom oko 50 odsto”.

Prvi put na godišnjem koncertu održanom nedavno u Domu kulture u Pljevljima, “Volođa” je na scenu izveo ansambl veterana, sastavljen od bivših članova.

Galerija

Bonus video: