Saveljić: Na Stočnoj pijaci u Podgorici se prodaju mučene i bolesne životinnje

"Transport životinja ka Stočnoj pijaci, uprkos Zakonu o dobrobiti životinja, vrši se u zimskim mjesecima u otvorenim prikolicama i kamionima, što je takođe nedopustivo"
199 pregleda 2 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2016. 09:51h

Vlasnik farme magaraca u Martinićima Darko Saveljić opet je upozorio na alarmantnu situaciju na Stočnoj pijaci u Podgorici.

Kako je naveo već dvije godine obilazi Stočnu pijacu koja, kako je naveo, ne zadovoljava uslove kako sa aspekta načina i organizacije prodaje, tako i sa aspekta zdravstvenog stanja pojedinih životinja i humanog transporta životinja.

"Pojedine životinje koje se na pijaci prodaju su mučene, sa otvorenim ranama, slijepe i spremne za eutanaziju. Vjerovatno bi se i veterinarskim pregledom ustanovilo da su pojedine i bolesne, što može imati implikacija i na ljudsko zdravlje. Transport životinja ka Stočnoj pijaci, uprkos Zakonu o dobrobiti životinja, vrši se u zimskim mjesecima u otvorenim prikolicama i kamionima, što je takođe nedopustivo. Glavni grad jedne države ne može da ima opravdanja za vlasnike takvih životinja da se nađu u takvom stanju na Stočnoj pijaci, pa molim za hitnu reakciju", naveo je Saveljić.

On je sa situacijom upoznao veterinarsku inspektorku Marijanu Bošković.

Saveljić je upoznao Bošković sa informacijom da se na Stočnoj pijaci prometuju "životinje koje su mučene, sa otvorenim ranama, slijepe i spremne za eutanaziju".

"Obavještavamo Vas da je inicijativa dostavljena ovoj inspekciji dana 04. 11. 2016. godine. Obavještavamo Vas da kontrolu i nadležnost stočne pijace u ranijem periodu vršile su Veterinarske ambulante ali sada je procjena Uprave za bezbijednost hrane fitosanitarne i veterinarske poslove je da na stočnoj pijaci nije potreban nadzor ni inspekcije ni veterinarskih ambulanti, već komunalno preduzeće obavlja sve "potrebne" poslove i ubira sredstva od te djelatnosti . S toga radi rešenja problema potrebno je da se obratite nadležnom organu tj Upravi za bezbijednost hrane fitosanitarne i veterinarske poslove", navodi se u dopisu Saveljića inspektorki Bošković.

Isti dopis Saveljić je poslao Upravi pijaca Podgorice i Upravi za inspekcijske poslove Crne Gore, ali su obje institucije, kako je naveo, sebe proglasile nenadležnim u rješavanju ovog pitanja.

Galerija

Bonus video: