Otvoreno njemačko groblje: Mjesto gdje se mogu učiti lekcije o pomirenju

Generalna sekretarka Narodnog saveza za brigu o njemačkim ratnim grobovima Daniela Schilly je ocijenila da njemačko ratno groblje u Podgorici treba da bude mjesto žalosti, ali i poziv na razumijevanje
676 pregleda 121 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2016. 18:48h

Ratno groblje, na kome su pokopani posmrtni ostaci 64 njemačka vojnika, svečano je otvoreno danas u sklopu Vazduhoplovne vojne baze „Golubovci“.

Polaganju vijenaca su, pored predstavnika Crne Gore i Njemačke, prisustvovali i predstavnici porodica vojnika, koji su izgubili živote u Drugom svjetskom ratu.

Generalna sekretarka Narodnog saveza za brigu o njemačkim ratnim grobovima Daniela Schilly je ocijenila da njemačko ratno groblje u Podgorici treba da bude mjesto žalosti, ali i poziv na razumijevanje.

“Pri tome se ne oslobađamo odgovornosti koja je nastala iz ratne krivice Njemačke. Želim da ljudi koji posjećuju ovo mjesto pronađu uvjerljivu poruku : “Nikada više, rat, nikada više etnička mržnja”, kazala je Schilly.

Schilly je ocijenila da ratno groblje nije “spomenik ubicama”, kako se moglo pročitati u štampi, već jedno obilježje mira.

Ističući da svake godine na području Istočne Evrope sahrane oko 30.000 poginulih vojnika, Schilly je kazala da su svaki put kada pronađu poginule, bolno svjesni da je rat prošao, ali da su njegovi tragovi i posljedice i dalje vidljivi.

Ambasador SR Njemačke u Crnoj Gori Hans Gunter Matern je kazao da posebnu zahvalnost za otvaranje njemačkog ratnog groblja u Podgorici ima za crnogorske partnere, koji su , “uprkos protivljenju koje postoji u zemlji, pomogli pri ispunjenju ovog plemenitog zadatka”.

Generalna direktorica za evropske poslove u MVPEI Snežana Radović je ocijenila da Crna Gora ovaj čin smatra ispunjavanjem civilizacijske dužnosti, kao što je to uradilo 45 država prije naše.

“Mjesto počinka 64 njemačka vojnika je pravo mjesto gdje možemo da počnemo da učimo važne lekcije o pomirenju , koje su nam, prije svega, potrebne da bismo zajedno mogli da nastavimo da gradimo budućnost za nas i za naše potomke”, poručila je Radović.

Novac za izgradnju groblja obezbijedila je Vlada Njemačke, odnosno, Narodni savez za brigu o njemačkim ratnim grobovima.

Protest članova Komunističke partije

Petnaestak članova Komunističke partije je sa zastavama i transparentima “Ovo je izdaja NOB-a i antifašizma”, “I grob treba zaslužiti”, “I sad se čuju puškomitraljezi fašista, strijeljali su 10 za jednoga”, ispred kapije groblja iskazalo svoje nezadovoljstvo zbog otvaranja groblja.

Predsjednik centralnog komiteta Komunističke partije Vladislav Vuković je kazao da iskazuju nezadovoljstvo što je naša sadašnja vlast dozvolila da se poslije toliko vremena svečano sahranjuju oni koji, koji su bili sastavni dio fašističkih formacija koje su rušile sve što su mogle srušiti u našoj zemlji.

On je kazao da ne bi imali ništa protiv da su ostaci vojnika pokupljeni i odnijeti u mjesto gdje su rođeni, “pa neka ih njihovi slave i žale”.

“ Na ovaj način se u Crnoj Gori poništava sve što je antifašističko…”, kazao je Vuković.

Markuš položila vijenac u obliku petokrake

Vijenac u obliku petrokrake je na groblje njemačkih vojnika položila Tanja Markuš.

Markuš je kazala da je riječ o umjetničkom radu koji je inspirisan ličnošću ukrajinske narodne heroine iz Drugog svjetskog rata, koja se takođe zvala Tanja Markuš, a koja je na isti način dočekala njemačke nacističke snage prilikom ulaska u Kijev.

“Rad ne kritikuje ovaj civilizacijski čin sahranjivanja posmrtnih ostataka, već kritikuje netransparentnost samog sprovođenja događaja. NOB je tekovina naroda, a ne države. Na narodu je da miri i da prašta…”, kazala je Markuš.

Galerija

Bonus video: