U Ostrosu održana manifestacija u slavu kestena

Nasmijana lica, ljubazni mještani i ugostitelji, srdačni razgovori sa nepoznatim ljudima, zagrljaji starih porijatelja i poznanika, brojni fotografi i kamermani svjedočili su o blistavoj atmosferi u drevnom mjestu, koje je danas, makar i na nekoliko sati bilo centar države i regiona
83 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 19.11.2016. 16:39h

Više stotiina posjetilaca iz cijele Crne Gore i regiona, prisustvovalo je desetoj Krajinskoj koštanijadi koja je održana u Ostrosu. Na preko 50 štandova na centralnoj Ostroškoj ulici, kojom je prelivala rijeka posjetilaca, izlagači su dominatno nudili koštane ali i ostale Krajinske autentične proizvode poput sira, bijelog i crnog luka, kukuruza, maslina, divljih i pitomih šipkova, mandarina, japanske jabuke, suvih smokvi, sirupa od nara, domaćeg vina i rakije...

Predsjednik barske Opštine Zoran Srzentić kazao je da je Ostros uvijek bio most saradnje između susjednih opština Bara i Skadra. Naveo je da je da ta mjesna zajednica ima ogromne potencijale te da će Opština nastaviti da gradi i ulaže.

"Sa direkcijom za saobraćaj već imamo dogovoren projekat rekonstrukcije puta od Virpazara do Ostrosa. Zajedno sa kompanijom Tika učestvovaćemo u realizaciji projekta vodosnadbijevanja krajinskog područja", najavio je Srzentić koji je otvorio Koštanijadu.

Organizovan je i prilkladan zabavni program u kome su učestvovali Pljevaljski tamburaši, Merima Njegomir, Đusta Vuljaj, Muzafer Kolić i mažoretke. Na platou na ulazu u Ostros, razvilo se i kolo...

Huso Divanović(81) nije krio oduševljenje manifestacijom.

"Kad god mogu dođem. Šteta što nema više ovakvih dešavanja", kaže ovaj Starobaranin, koji danas živi u Ulcinju.

"Puno je ljudi i atmosfera je odlična. Posebno sam dirnut nastupom mladih mažoretkinja jer su me posjetile na godine davno provedene u Herceg Novom", kaže Divanović.

Na obližnjem štandu, mještanin Ćamil Berjaši izlažio je svoje domaće proizvode. Kaže da redovno učestvuje na tradicionalnoj manifestaciji.

"Još je rano, vidjećemo", kaže on odgovarajući na pitanje da li ima prodaje i vjeruje li da može prodati sve što je izložio.

Pokazuje na koštanje koji koštaju od 1,5 do 2 eura u zavisnosti od vrste. Vijenac bijelog luka kod njega košta pet eura, kilogram crnog luka jedan euro, duvana 15 a maslina 1,5 eura. Gorovo iste cijene bile su i na ostalim bankovima.

Desetak metara od Berjašija, organizovana je degustacija pečenih i kuvanih kestena a ispred zatvorenog restorana Rumija besplatno je dijeljena riba i priganice.

Jedan od organizatora Naser Kraja kazao je da manifestacija ima komercijalno turistički karakter i da se održava u oviru programa svečanog obilježavanja Dana Opštine Bar, koji će biti proslavljen 24. novembra.

"U Krajini ima više od 20 hiljada stabala kestena i zato je Ostros prirodno mjesto za održavanje ovakva manifestacije", kazao je on.

Organizatori manifestacije bili su MZ Ostros, Opština i TO Bar.

Nasmijana lica, ljubazni mještani i ugostitelji, srdačni razgovori sa nepoznatim ljudima, zagrljaji starih porijatelja i poznanika, brojni fotografi i kamermani svjedočili su o blistavoj atmosferi u drevnom mjestu, koje je danas, makar i na nekoliko sati bilo centar države i regiona.

Galerija

Bonus video: