Premijer Hrvatske u akciji vraćanja jedrenjaka Jadran

“Jadran” je izgrađen 1933. u Njemačkoj, za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije. U Crnoj Gori je od raspada SFRJ...
70 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 18.11.2016. 19:31h

Nova hrvatska Vlada navodno će intenzivirati napore da u svoje vode vrati jedrenjak "Jadran" - školski brod Mornarice Vojske Crne Gore.

Prema navodima hrvatskih medija, premijer Andrej Plenković (HDZ) u utorak je u Splitu razgovarao sa gradonačelnikom Ivom Baldasarom, ministrom odbrane Damirom Krstičevićem i saborskim zastupnikom Androm Krstulovićem Oparom.

Maxportal piše da su razgovori vođeni u vili “Dalmacija”, koju krasi i maketa broda "Jadran" i da je riječ o vrlo simboličnom događaju, u vezi sa dugotrajnom aktivnošću i zvaničnom stavu Vlade Hrvatske da vrijedni jedrenjak pripadne toj državi.

"Vrlo simbolična fotografija, s obzirom na napore Plenkovića i na evropskoj razini da se brod vrati, a ideju povratka otetog hrvatskog broda jako zagovara i Krstulović Opara, vrlo izgledni budući gradonačelnik Splita. Takva podrška je snažan vjetar u jedra s obzirom da je matična luka slavnog broda grad Split... Za očekivati je da će se u povratak 'Jadrana' iz Crne Gore sada aktivno uključiti i ministar odbrane Krstičević s obzirom da po prirodi stvari (sukcesija vojne mase bivše SFRJ) 'Jadran' primarno spada u njegov resor”.

Autor podsjeća i na prethodne stavove Plenkovića iz vremena kada je bio poslanik u Evropskom parlamentu:

"Pozdravljam napredak Crne Gore u pristupnim pregovorima, a posebno otvaranje poglavlja 23 i 24. Pozivam Crnu Goru da riješi pitanje sukcesije vojne imovine bivše SFRJ, te je potrebno poduzeti korake da se školski vojni jedrenjak 'Jadran', koji se koristio u civilne svrhe, vrati Hrvatskoj”, navodno je prije dvije godine kazao Plenković u Evropskom parlamentu.

Mornarica VCG ovih dana završava preko 1,5 miliona eura vrijedan generalni remont jedrenjaka u brodogradilištu Bijela.

Školski brod “Jadran” izgrađen je 1933. u Njemačkoj za tadašnju Kraljevsku mornaricu Jugoslavije.

Devedeset odsto cijene plaćeno je iz budžeta Ministarstva vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije, a ostatak je sakupila tadašnja jugoslovenska pomorsko-propagandna organizacija “Jadranska straža”.

Jedrenjak je 1991. bio jedini brod tadašnje mornarice SFRJ, naslijeđen od Kraljevine Jugoslavije.

Baza mu je bila u ratnoj luci Lora, u Splitu. U momentu raspada SFRJ 1991. godine, brod je bio na velikom remontu u bivšem Arsenalu u Tivtu. Tivat je i prva “Jadranova” domaća luka u koju je, tada novosagrađeni jedrenjak, uplovio 16. jula 1933. Hrvatska je 1991. preuzela petnaestak ratnih i pomoćnih brodova i jednu podmornicu koji su se zatekli u Šibeniku i Splitu.

Bonus video: