Građani da budu odgovorni prema sebi i drugima

Cilj obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa je, kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, da se skrene pažnja javnosti na problem velikog broja žrtava smrtno stradalih i povrijeđenih u saobraćajnim udesima, patnju koju izaziva gubitak voljenih osoba, kao i veliki broj trajnih i privremenih invaliditeta
1 komentar(a)
Udes, Foto: Shutterstock.com
Udes, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 18.11.2016. 16:26h

Ministarstvo zdravlja apelovalo je na građane, povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa, da budu odgovorni prema sebi i drugima.

Kako navode iz Ministarstva, 20 godina se širom svijeta, svake treće sedmice u novembru, obilježava Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća, koji će ove godine biti obilježen 20. novembra.

"Povodom Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa, Ministarstvo zdravlja je pripremilo edukativne flajere i postere, kao upozorenje i apel gradjanima da budu odgovorni i prema sebi i prema drugima, da samo svojim ponašanjem i sigurnim zdravljem ne ugrožavaju svoj i život ostalih učesnika u saobraćaju“, kaže se u saopštenju.

Kako se dodaje, redovne ljekarske kontrole i efikasni medicinski tretmani liječenja će doprinijeti smanjenju neželjenih stanja i posljedica, koje izazivaju saobraćajne nesreće.

"Flajeri i posteri distribuirani su i postavljeni na pultovima i vidnim mjestima u Kliničkom centru Crne Gore, Zavodu za hitnu medicinsku pomoć i njegovim jedinicama, Zavodu za transfuziju krvi, Institutu za javno zdravlja i svim domovima zdravlja u Crnoj Gori“, rekli su iz Ministarstva.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih udesa je, kako je saopšteno, da se skrene pažnja javnosti na problem velikog broja žrtava smrtno stradalih i povrijeđenih u saobraćajnim udesima, patnju koju izaziva gubitak voljenih osoba, kao i veliki broj trajnih i privremenih invaliditeta.

"Ovim danom, koji se ove godine obilježava 20. novembra, takođe, odaje se počast pripadnicima hitne medicinske pomoći, policije i zaposlenim u sistemu zdravstva, koji se svakodnevno suočavaju sa traumatskim posljedicama koje izazivaju saobraćajne nesreće na putevima, koje su nerijetko i sa smrtnim ishodom“, navodi se u saopštenju.

Svjetski dan sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća prvi put zvanično je obilježen 1995. godine, pod pokroviteljstvom Evropske federacije za žrtve saobraćajnih nesreća (FEVR) kao Evropski dan sjećanja.

"Deset godina kasnije, 26. oktobra 2005. godine, Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je zvanično obilježavanje Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nesreća kao odgovarajuće priznanje za žrtve saobraćajnih nesreća i njihove porodice“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Bonus video: