Ambasada Njemačke: Groblje u Golubovcima podsjeća na važnost mira

„Rat, u kojem su učestvovali i na ovom groblju sahranjeni, bio je sa izrazitom okrutnošću usmjeren protiv civilnog stanovništva koje je patilo zbog mnogobrojnih ratnih zločina“, kaže se u saopštenju
171 pregleda 14 komentar(a)
groblje njemačkih vojnika, Foto: Zoran Đurić
groblje njemačkih vojnika, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 18.11.2016. 15:57h

Ratno groblje, na kom su pokopani posmrtni ostaci 64 njemačka vojnika, biće otvoreno sjutra, saopšteno je iz Ambasade Njemačke u Podgorici, i poručeno da ono ne služi veličanju ratnih događaja, već kao podsjećanje na važnost mira i razumijevanja.

Njemačko ratno groblje, kako je najavljeno, biće otvoreno u sklopu Vazduhoplovne vojne baze „Golubovci“.

Iz Ambasade je ocijenjeno da diskusije koje je taj projekat izazvao tokom svoje realizacije, pokazuju u kojoj mjeri je i dalje teško nositi se sa zaostavštinom evropske istorije i koje rane i danas otvara Drugi svjetski rat.

„Rat, u kojem su učestvovali i na ovom groblju sahranjeni, bio je sa izrazitom okrutnošću usmjeren protiv civilnog stanovništva koje je patilo zbog mnogobrojnih ratnih zločina“, kaže se u saopštenju.

Narodni savez za brigu i staranje o njemačkim ratnim grobovima, koji je izgradio to groblje i koji brine o dodatna 832 ratna groblja van Njemačke, je, kako je saopšteno iz Ambasade, svjestan te činjenice.

„Upravo iz ovog razloga Savez ulaže velike napore da približi činjenicu da groblje ne služi veličanju ratnih događaja, već kao podsjećanje koliko su važni mir i razumijevanje. Pri tom se ne želi relativizirati krivica Njemačke, niti se pokušava reinterpretirati evropska istorija“, kaže se u saopštenju.

Umjesto toga, navode iz Ambasade, groblje služi kao mjesto počinka i učenja o pomirenju.

„Ova poruka će takođe biti naglašena na ceremoniji otvaranja“, saopšteno je iz Ambasade.

Bonus video: