Uprava carina Crne Gore: Meso nije stiglo u Luku Bar

Uprava za veterinu Srbije trenutno je u koordiniranoj akciji sa Veterinarskom službom Crne Gore i prati se bilo koja pošiljka koja pristiže u Luku Bar, ali do sada nijedan brod koji je došao u tu luku nije prenosio zamrznuto meso
61 pregleda 46 komentar(a)
meso, Foto: Shutterstock
meso, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.11.2016. 15:08h

Uprava carine Crne Gore je, povodom informacija u medijima da je tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine stigao u Luku Bar, saopštila "Vijestima" da na kontejnerski terminal takav tovar nije stigao niti je Uprava carina dobila informacije o prispijeću takve pošiljke, što je "standardna procedura kako bi bilo koji brod mogao ući u Luku Bar"."

"U Slobodnoj carinskoj zoni na kontejnerskom terminalu nalaze se pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim, inspekcijskim službama, kao i operateru u Luci Bar", navodi se u saopštenju.

Iz Uprave za inspekcijske poslove saopšteno je "Vijestima" da je veterinarska inspekcija u skladu sa informacijama iz medija, a u saradnji sa carinskim službenicima, naknadno pregledala dokumentaciju i idenfitikacijsku provjeru pošiljki životinjskog porijekla na Kontejnerskom terminalu Luka Bar.

"Tom prilikom konstatovano je da ne postoje nikakve sumnjive pošiljke. Carina i Inspekcija nijesu dobili zvanične informacije o prispjeću pošiljke mesa iz 1982. godine. Na kontejnerskom terminalu su pošiljke koje su uredno prijavljene carinskim i inspekcijiskim službama, kao i operateru u Luci Bar", piše u saopštenju.

Uprava za veterinu Srbije: Prate se pošiljke koje stižu u Luku Bar

Uprava za veterinu Srbije trenutno je u koordiniranoj akciji sa Veterinarskom službom Crne Gore i prati se bilo koja pošiljka koja pristiže u Luku Bar, ali do sada nijedan brod koji je došao u tu luku nije prenosio zamrznuto meso, rečeno je agenciji Beta u Ministarstvu poljoprivrede Srbije.

"Za sada nema nikakvih indicija da je pošiljka sa zamrznutim mesom iz 1982. godine ušla u Luku Bar u Crnoj Gori, niti da se uopšte i približila toj luci", navode u Upravi za veterinu Srbije.

Kako navode, u isto vrijeme su alarmirane tri veterinarske službe, a Uprava za veterinu je, pored crnogorske, u stalnom kontaktu i sa bosanskom službom i situacija je za sada pod apsolutnom kontrolom.

Uprava za veterinu je, kako navode, preduzela dodatne mjere, odnosno koordinirane akcije sa ostalim službama i pojačana je kontrola na graničnim prelazima.

"Preduzete su sve mjere kako bi se spriječila eventualna mogućnost ilegalnog ulaska takvog mesa u Srbiju, a sve u cilju zaštite zdravlja ljudi", kažu u toj upravi.

Uprava carina Srbije saopštila je da su preduzete sve mjere kako tovar zamrznutog mesa iz 1982. godine koji je, kako se spekulisalo, stigao u luku Bar, ne dođe na tržište Srbije.

Iz Luke Bar je za N1 rečeno da takvo meso nije stiglo i da je za uvoz mesa zadužen privatizovani dio luke, Port of Adria. Saopšteno je da oni samo primaju kontejnere sa robom i da ih dalje preuzima špediter, tako da nemaju informaciju šta se u njima nalazi niti o kvalitetu robe.

Iz Uprave za inspekcijske poslove Crne Gore su rekli da je veterinarska inspekcija na terenu.

Bonus video: