Asistent za dječaka sa Cetinja nije bio ni predviđen

“Škola je za svu djecu koja su ušla u proces kategorizacije omogućila pomoć zarad ostvarivanja boljih rezultata u učenju”
100 pregleda 1 komentar(a)
Škola Lovćenski partizanski odred, Cetinje (Novina), Foto: Cetinje.me
Škola Lovćenski partizanski odred, Cetinje (Novina), Foto: Cetinje.me
Ažurirano: 17.11.2016. 20:36h

Iz cetinjske OŠ “Lovćenski partizanski odred” saopštili su da nije bilo predviđeno da đak M. Z. ima asistenta u nastavi.

Reagujući na tekst “Zoranu (Kapisodi, koji je lani bio asistent u nastavi dječaka) nijesu dali, zamjena odustala”, saopštili da je škola omogućila pomoć M. Z. zarad postizanja boljih rezultata.

Reagovanje objavljujemo integralno:

“Iznošenjem neprovjerenih i netačnih informacija od strane vaših novinara, pišući kako đak iz revolta i patnje za bivšim asistentom ne dolazi u školu, kako ga Uprava škole plaši Domom, i da ga je njegov aktuelni asistent napustio i prešao da asistira drugom đaku, očigledno je da žele svjesno narušiti renome škole, a što je mnogo gore zloupotrijebiti maloljetno dijete, koje je time postalo žrtva ličnih i poslovnih interesa.

Imajte na umu da je Cetinje mala sredina gdje svako svakoga zna i da navođenjem inicijala ne štitite privatnost pomenutog nego ga etiketirate. Time ste ga vi, gospodo, kategorisali! Dječaka zdravog i primjernog, za koga prosvjetni pedagozi imaju samo riječi hvale, i koji je svojom zaslugom uz aktuelnog asistenta ostvario uspjeh - dobar, na prvom tromjesečju ove godine.

Najljubaznije molim gospodu novinare da ukoliko uzimaju slobodu da pišu o potrebama djece, traže informacije od relevantnih institucija, u pominjanom slučaju Centra za socijalni rad i Opštinske komisije za usmeravanje djece sa posebnim potrebama - institucija koje su pred zakonom nadležne za praćenje i brigu o ovoj najosetljivijoj kategoriji djece, ako već ne žele da se obrate vaspitno-obrazovnoj ustanovi.

Na taj način ne bi obmanuli javnost iznoseći nesitinu da je dječak 'ostao bez asistenta u nastavi, nakon što je njegova asistenkinja odlučila da radi sa drugima djetetom'. Da ste se, gospodo novinari, što je vaša profesionalna obaveza, obratili školi dobili bi odgovor da asistentkinja nije napustila dječaka i da asistenti ne mogu sami odlučivati sa kojim će djetetom raditi. Vama očigledno to nije u interesu, iz vama poznatih razloga. No, da javnost ne bude uskraćena za istinu, koju vi želite sakriti, želimo da kažemo da imenovanom dječaku kategorizacija nije predviđala rad sa asistentom, već je škola za svu djecu koja su ušla u proces kategorizacije omogućila pomoć zarad ostvarivanja boljih rezultata u učenju. Ovo je rezultiralo većim znanjem, a Opštinska komisija za usmeravanje djece sa posebnim potrebama, u kojoj rade stručni ljudi, prateći napredovanje predložila je da se dječak potpuno osamostali i počne raditi bez asistenta, što nas u školi raduje.

Iskreno se nadam da ćete onima koji su odgovorni za kvalitet rada škole, i koji smo ne samo zakonom obavezani da radimo u interesu djece, nego smo i ljudi, dozvoliti da savjesno radimo svoj posao, te da ćete ubuduće više voditi računa o šteti koju nanosite ljudima. Umjesto iznošenja grubih neistina, ponovo vam nudimo bezbroj aktivnosti i dobrih rezultata đaka naše škole, koje ćete nadam se, jednom i zabilježiti”.

Odgovor novinarke u sjutrašnjem izdanju

Bonus video: