Istorijski čas: Gigo Cerović je bio oličenje hrabrosti i drugarstva

Gigo Cerović je umro u 23-oj godini, a za narodnog heroja je proglašen 1953. godine
260 pregleda 0 komentar(a)
Istorijski čas, Slobodan Mirjačić, Foto: Svetlana Mandić
Istorijski čas, Slobodan Mirjačić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 17.11.2016. 11:07h

Kod spomenika narodnom heroju Draganu Gigu Ceroviću, u nikšićkom gradskom groblju, održan je istorijski čas koji su organizovali Udruženje boraca NOR-a i antifašista Nikšić i izviđački odred koji nosi ime pomenutog junaka. O životu Cerovića govorili su Slobodan Bato Mirjačić, predsjednik UBNOR-a i antifašista Nikšić i profesor Mijat Božović, starješina Izviđačkog odreda “Dragan - Gigo Cerović”.

Mirjačić je kazao da je Cerović bio oličenje hrabrosti i drugarstva i veoma omiljen kod drugova.

„U borbama kod Zabrđa jula 1942. godine teško je ranjen. Svjestan težine svojih rana do poslednjeg dana ostao je vedar i raspoložen. Sa nosila je pjevao partizanske pjesme i koračnice, hrabrio drugove da istraju do slobode. Često je govorio da je lijepo i časno umrijeti za slobodu svoga naroda“, kazao je Mirjačić.

Gigo Cerović je umro u 23-oj godini, a za narodnog heroja je proglašen 1953. godine.

Mijat Božović je podsjetio da je 1928. godine Tibor Sekelj, učenik Gimnazije, osnovao prvi izviđački steg u Zetskoj banovini, koji je radeći kasnije kao odred okupljao najbolje omladince među kojima se posebno isticao Dragan Cerović.

„Nakon rata obnavljaju se i osnivaju ovi odredi, a prvi obnovljeni odred u Gimnaziji, i među prvima u Crnoj Gori, s punim razlogom dobija ime 'Dragan Cerović – Gigo'. Od tada su se mijenjale mnoge generacije ovog odreda, ali uvijek su bili najbolji ili među najboljima u Jugoslaviji“, kazao je Božović.

U ime porodica Martinović i Cerović zahvalio Niko Martinović, Gigov sestrić.

“Sublimat našeg istorijskog, etičkog i duhovnog bića predstavlja 13. jul. Antifašizam je temelj moderne Evrope, kao je i temelj moderne i savremene Crne Gore. Mislim da mi moramo biti dostojni njihovog zavještanja, dužnosti i časti. Moramo biti svjesni da svaka generacija nosi svoj teret, svoju misiju i da svaka mora ispuniti svoju sudbinu, kako bi ostavila trag o sebi”, kazao je Martinović.

Bonus video: