IZGRADNJA KANALIZACIONOG KOLEKTORA

Herceg Novi: Ne budu li radili uzeće gradilište

U aneksu ugovora piše da će vlasti preuzeti gradilište i odabrati novu firmu, ukoliko se posao ne okonča do februara...
3 komentar(a)
Kolektor HN, Foto: Slavica Kosić
Kolektor HN, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.05.2019. 13:04h

Ukoliko kompanija Ćeltićoglu do februara ne završi predviđene radove na izgradnji kanalizacionog kolektora u Herceg Novom, lokalne vlasti stiču pravo da preuzmu gradilište i odaberu novu firmu za taj posao.

To je, između ostalog, predviđeno nedavno potpisanim četvrtim ankesom ugovora između Opštine i  turske kompanije.

“Time je Opština uspjela da uspostavi kontrolu nad završetkom izgradnje prve faze kanalizacione mreže, kao i da eventualni nesporazumi između ugovornih strana ne predstavljaju smetnju za završetak projekta”, kazao je “Vijestima” savjetnik za investicioni razvoj u Opštini  Dušan Radović Krušo.

Završetak projekta izgradnje kolektorske mreže u hercegnovskoj opštini vrijedan 18,5 miliona eura, kasni skoro tri godine.

Iako je lokalna vlast zato namjeravala da raskine ugovor sa izvođačem zbog kašnjenja radova, ocijenjeno je da bi dug, skup i neizvjestan sudski postupak donio više štete nego koristi.  Zato se pronašao kompromis.  

“Svako kašnjenje Opštinu Herceg Novi košta, i to ne samo u otplati rata kredita kod KFW banke, već i u sporednim troškovima, kao što su plaćanja nadzora njemačkoj  firmi Dahlem i  konsultantskoj firmi Vodacom”, kazao je Radović.

Rekao je i da postoji spor između izvođača radova i nadzornog organa Dahlem oko kvaliteta i cijene izvedenih radova, a da je osnovnim Ugovorom predviđeno da se svi sporovi između izvođača radova firme Ćeltikćoglu i investitora Opštine Herceg Novi rješavaju na osnovu Ugovora (po FIDIC-u) i međunarodne arbitražne prakse.

“S obzirom na to da je ugovoreni arbitražni postupak poprilično skup i složen, aneksom je dogovoreno da se formira Komisija za rješavanje sporova, koja će se sastojati od jednog lica, (što je specifičnost FIDIC-a - model ugovor međunarodne federacije inžinjera konsultanata, koje je kvalifikovano za rješavanje ovakve vrste sporova (tzv. DAB)”, pojasnio je Radović.

Tvrdi da se na taj način može dobiti brzo i jeftino mišljenje nezavisne osobe, koje će ocijeniti postojeće stanje: “A sve u cilju da se projekat što prije završi”.

Preporučujemo za Vas