Postavljena platforma za gniježđenje pelikana u NP Skadarsko jezero

Od 2004. godine definisanim aktivnostima i monitoringom koje sprovode Nacionalni parkovi Crne Gore, osmišljene su mjere konzervacije koje su naučno utemeljene
79 pregleda 1 komentar(a)
Gniježđenje pelikana Skadarsko jezero, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Gniježđenje pelikana Skadarsko jezero, Foto: Nacionalni parkovi Crne Gore
Ažurirano: 16.11.2016. 15:05h

U okviru projekta „Očuvanje kudravog pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“ juče je u tom parku, u Specijalnom rezervatu Pančeva oka, postavljena platforma koja će biti dugoročno rješenje za gniježđenje ove vrste, saopšteno je iz JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

"Postavljanje platforme i bova za zonaciju lokacije Specijalnog rezervata Pančeva oka omogućiće strogu zabranu aktivnosti koje bi na bilo koji način mogle uticati na uznemiravanje kolonije pelikana koja gnijezdi na ovom području", navodi se u saopštenju.

Dodaje se da su prethodnih godina Nacionalni parkovi Crne Gore u saradnji sa partnerima na projektu, u više navrata postavljali platforme koje su napravljene od materijala sklonih propadanju, a kroz ovaj projekat obezbijeđena je nova platforma za gniježđenje koje garantuje rješenje na dugi niz godina.

"Platforma koja je juče postavljena napravljena je od poli-etilena visoke gustoće (PEHD) koji se pokazao kao idealan materijal i koji je u skladu sa standardima predviđenim za zaštićena područja. Mnoge platforme izgrađene od istog traju već više od 50 godina bez ikakve popravke. Ovo je jedan od najozbiljnijih programa koji se provodi u Crnoj Gori vezano za konzervaciju vrste i staništa", navodi se u saopštenju JP Nacionalni parkovi Crne Gore.

Pelikani su do 2014. godine gnijezdili na prirodnim tresenim ostrvima u Specijalnom rezervatu. Međutim površine slobodne vode se smanjuju usljed procesa eutrofikacije (zarastanja), ali i drastičnog povećanja nivoa jezera u toku zimskih mjeseci koje zbog obilnih padavina dovodi do potopljenja gnijezdilišta, a populaciju pelikana ostavlja bez podmladka.

Od 2004. godine definisanim aktivnostima i monitoringom koje sprovode Nacionalni parkovi Crne Gore, osmišljene su mjere konzervacije koje su naučno utemeljene.

"Rezultat postavljanja platformi je rast brojnosti gnijezdećih parova populacije pelikana u odnosu na ranije godine. Ovome u prilog govore podaci iz 2016. godine kada je zabilježen rekordan broj pelikana (178 jedinki) na Skadarskom jezeru. Ovi rezultati nijesu važni samo za Crnu Goru, već i za region, jer on prevazilazi sve rekorde koji su zabilježeni u prethodne tri decenije. U akciji postavljanja platforme učestvovali su zaposleni iz Službe zaštite NP Skadarsko jezero, Stručne službe JPNPCG i Prirodnjačkog muzeja. Projekat „Očuvanje kudravog pelikana, ključne vrste biodiverziteta Skadarskog jezera“ implementira se već dvije godine. Projekat je finansiran od strane CEPF –a, a partneri na projektu su Prirodnjački muzej Crne Gore, NVO Noe conservation Francuska, APAWA Albanija, Tour du Valat -Francuska i NVO CZIP", zaključeno je u saopštenju.

Bonus video: