Tražiće odgovorne za lakrdiju oko TV

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da će konkurs biti poništen, a Vojvodić ni juče, kao ni proteklih deset dana, nije odgovarao na pozive i SMS novinara, pa ostaje nejasno da li će biti sankcija u RTCG.
58 pregleda 5 komentar(a)
RTCG, Foto: Luka Zeković
RTCG, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.11.2016. 07:14h

Novi konkurs za direktora Televizije Crne Gore (TVCG) biće raspisan do kraja ove sedmice.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno iz Radio-televizije Crne Gore (RTCG), čiji je generalni direktor Rade Vojvodić juče poništio postojeći konkurs za direktora TVCG zbog navodne “tehničke greške”.

Savjet RTCG će na sljedećoj sjednici raspravljati da li neko treba da odgovara za grešku u tekstu konkursa o potrebnoj stručnoj spremi.

Predsjednik Savjeta RTCG Vladimir Pavićević ocijenio je da je poništenje konkursa za direktora TVCG “neobično”, ali da ne može govoriti o eventualnoj sankciji krivca prije sjednice Savjeta.

“Neobično je poništenje i svakako jeste predmet interesovanja Savjeta. Prijavilo se dosta kandidata i tačno je da tekst konkursa nije u koliziji sa unutrašnjim aktima RTCG, ali komisija je trebalo da cijeni stručne kvalifikacije svih kandidata i na osnovu toga da izabere novog direktora. Sam ne mogu odgovoriti da li neko treba da snosi odgovornost za grešku, jer postoji devet članova Savjeta”, kazao je Pavićević.

“Vijesti” su prošle sedmice objavile da će konkurs biti poništen, a Vojvodić ni juče, kao ni proteklih deset dana, nije odgovarao na pozive i SMS novinara, pa ostaje nejasno da li će biti sankcija u RTCG.

Konkursom je bilo predviđeno da kandidat mora imati najmanje “visoku stručnu spremu”, što je predviđeno Zakonom o nacionalnom Javnom servisu. Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u RTCG za direktora je predviđen nivo VII1 - Specijalista (240 CSPK).

“Kako se u skladu sa odredbom Zakona o visokom obrazovanju visokom školom smatra i VI nivo kvalifikacije, ovaj je konkurs valjalo poništiti”, piše u obrazloženju odluke Vojvodića.

“Vijesti” su objavile da dojučerašnja kandidatkinja za direktora TVCG Sonja Drobac navodno nema potrebnu stručnu spremu za to radno mjesto, što do sinoć nije demantovano. Ona juče nije željela da komentariše poništenje konkursa.

Na konkurs su se javili i novinari Marko Milačić, Andrijana Kadija, Sabrija Vulić, Mladen Đuretić, Časlav Vujotić i Dragan Cvijović.

Milačić je ocijenio da je proglašeni konkurs bio u potpunosti ustavan i zakonit.

“Odredbe pravilnika o sistematizaciji RTCG suprotne su zakonu, dok po shvatanju Vojvodića ovakve odluke i pravilnici imaju veću važnost od važećih zakona i Ustava Crne Gore. Da li ćemo zbog Sonje Drobac, njene slabašne diplome i DPS-a mijenjati Ustav i zakone?! Da, po shvatanju menadžmenta RTCG i generalnog direktora RTCG”, kazao je Milačić “Vijestima”.

On smatra da Drobac treba diskvalifikovati u okviru konkursa u postupku rangiranja kandidata, a nipošto rušiti konkurs.

Vujotić smatra da je čudno poništavanje konkursa, ako i jedan kandidat zadovoljava uslove za to radno mjesto. Ostali kandidati nijesu željeli da komentarišu jučerašnju odluku RTCG-a.

Milačić: Tražiću Vojvodićevu ostavku

Milačić je ocijenio da Vojvodić treba da podnese ostavku ili da, “ukoliko nema moralnog i pofesionalnog senzibiliteta za ovaj čin”, Savjet RTCG pokrene proceduru za njegovo razrješenje.

“Ja ću kao nezavisni kandidat uputiti žalbu Savjetu TVCG kao i tužbu Upravnom sudu Crne Gore zbog odluke o rušenju potpuno zakonitog konkursa za direktora televizije TVCG i preduzeti sve legitimne korake za osudu ovakvog ponašanja”, navodi se u saopštenju Milačića.

Bonus video: