GA: Ustavni ukinuo presudu Vrhovnog suda u vezi sa slobodnim pristupom informacijama

"Po ocjeni Ustavnog suda, Vrhovni sud nije obrazložio odluku i da li bi objavljivanjem traženih informacija nastala šteta značajno veća od javnog interesa za objavljivanje traženih informacija"
85 pregleda 0 komentar(a)
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Građanska alijansa, Foto: Facebook/Gradjanska alijansa
Ažurirano: 15.11.2016. 15:35h

Ustavni sud Crne Gore ukinuo je presudu Vrhovnog suda Crne Gore po Ustavnoj žalbi Građanske alijanse (GA) kojom je bilo onemogućeno ostvarivanje prava na slobodan pristup informacijama, saopšteno je danas iz GA.

"GA je od Osnovnog suda u Kotoru tražila pravosnažne presude po broju i imenu osuđenog policijskog službenika za zlostavljanje. Sud u Kotoru je odbio zahtjev za pristup informacijama, što je kasnije potvrdio i Upravni sud po našoj tužbi. Upravni sud se pozvao na pravni stav Vrhovnog suda kojim sudovima nije dozvoljeno da dostavljaju pravosnažne presude ukoliko se iste traže po broju ili imenu osuđenog. Nakon toga, i Vrhovni sud je potvrdio presudu Upravnog suda", navodi se u saopštenju GA.

Iz ove NVO dodaju da je Ustavni sud ocijenio da je u postupku došlo do povrede prava na pravično suđenje.

"Po ocjeni Ustavnog suda, Vrhovni sud nije obrazložio odluku i da li bi objavljivanjem traženih informacija nastala šteta značajno veća od javnog interesa za objavljivanje traženih informacija, u čemu bi se ona ogledala i na koji način bi se osuđenom licu značajno ugrozila privatnost i druga lična prava pojedinca. Ustavni sud je vratio predmet Vrhovnom sudu na ponovno odlučivanje", zaključuje se u saopštenju GA.

Bonus video: