Otac dječaka o vršnjačkom nasilju: Škola ne reaguje kako treba

Jerotić je ispričao “Vijestima” da je od sina saznao da ga je, nakon verbalnih uvreda, u hodniku ispred učionice napao drugi učenik te škole- da ga je davio, a potom i udario u lice
425 pregleda 20 komentar(a)
Aleksandar Jerotić, Foto: Slavica Kosić
Aleksandar Jerotić, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 14.11.2016. 15:17h

Aleksandar Jerotić, otac učenika Osnovne škole “Milan Vuković” u Herceg Novom tvrdi da je njegov sin I.J. žrtva vršnjačkog nasilja, a da odgovorni u toj obrazovnoj ustanovi na to nijesu adekvatno reagovali.

On je istakao i da ne žele da “proganjaju” dječaka koji je napao njihovog sina, ali da žele da ukažu da škola nema adekvatan odgovor na vršnjačko nasilje.

”Iznošenjem u javnost onoga što se desilo našem sinu, samo želimo da se vršnjačkom nasilju stane na put i da upozorimo na tu pojavu, kako bi joj se posvetila dužna pažnja i u skladu sa tim reagovalo”, poručio je Jerotić .

Iz uprave Škole odbacuju optužbe Jerotića.

“Škola je odmah preduzela sve mjere koje su predviđene protokolom o postupanju u takvim situacijama”, tvrdi direktor škole Željko Bojović.

Jerotić je ispričao “Vijestima” da je od sina saznao da ga je, nakon verbalnih uvreda, u hodniku ispred učionice napao drugi učenik te škole- da ga je davio, a potom i udario u lice.

On dodaje da su odmah obavijestili upravu škole, očekujući hitnu reakciju, koja je prema njihovim riječima, izostala.

“Niko od odgovornih iz škole nije se interesovao za stanje našeg sina, iako je on zbog zadobijenih povreda i stresa tri dana izostao sa nastave”, istakao je Jerotić .

On je dodao da je direktor škole, tek nakon pet dana, pozvao njega i njegovu suprugu, kao i oca dječaka koji im je udarao sina.

U dopisu koji su uputili Ministarstvu prosvjete i Zaštitniku ljudskih prava, Jerotići su izrazili bojazan da će ponašanje njihovog sina ubuduće biti “pod lupom” i da će ga pokušati prikazati kao nasilnika, a ne žrtvu nasilja, što se, kažu, i desilo.

Bojović tvrdi da su detaljnim ispitivanjem slučaja, u kome su učestvovale razredne starješine, pedagog i direktor škole, došli do saznanja da je Jerotićev sin takođe imao značajnu ulogu u konfliktu, te da je svojim postupanjem doprinio da se sukob zaoštri do te mjere da preraste u tuču.

“ U postupku rješavanja problema, dječak koji je udario Jerotića se pokajao i izrazio žaljenje što mu je nanio povredu. Takođe, njegov otac je tokom zajedničkog sastanka sa roditeljima Jerotića, izrazio žaljenje zbog postupka svoga sina, bez obzira na razloge koji su do toga doveli,i ponašanjem I. J., i uvjerio ih da će se kao roditelj potruditi da među njima više ne bude nikakvih sukoba”, kazao je Bojović.

On je dodao i da se I.J. i ranije sukobljavao sa drugom djecom i da je dječak “sklon verbalnim uvredama i provokacijama, koje obično i budu uzrok sukoba”.

“ U posljednje vrijeme provokacije I.J. su najčešće usmjerene prema djevojčicama, koje se žale odjeljenskom starješini ili svojim roditeljima. Odjeljenski starješina svaki slučaj rješava po utvrđenoj proceduri”, tvrdi Bojović.

Škola se, kako je dodao, za pomoć obratila i Centru za socijalni rad, pri kojem djeluje MOT (Multidisciplinarni operativni tim za zaštitu djece od svake vrste nasilja), kako bi zajedno realnije sagledali problem i preduzeli sve potrebne mjere u najboljem interesu djeteta.

I dječaka koji ga je napao ranije vršnjaci maltretirali zbog kose

Jerotić kaže da su i prošle školske godine, njegovog sina maltretirali vršnjaci, a kada bi se požalio pedagogici, prema njegovim navodima, ona bi odgovorila: " Zar opet dolaziš... mi bi trebalo da angažujemo policiju svaki dan“.

“ Nama je kazala da je naš sin razmažen, da je kao jedinac prezaštićen i da odatle dolaze problemi”, naveo je on.

Dodao je i da su mu se i drugi roditelji žalili na vršnjačko nasilje, a da je i tada izostala reakcija uprave škole.

Čak su, kako je kazao, saznali i da su godinu ranije, vršnjaci maltretirali i tog dječaka koji je napao njihovog sina, i zbog malo duže kose nazivali ga raznim pogrdnim imenima i vrijeđali.

Bonus video: