Bokeški Forum: Ovo nisu radili ni okupatori

Radnici koje je angažovala firma „Mimoza Group“ posjekli su juče više stabala u malom parku koji je više decenija krasio lokaciju na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel „Mimoza“ u Tivtu.„Mimoza Group“ iza koje stoji ruski kapital prije nekoliko mjeseci je za 6,5 miliona eura kupila hotel „Mimoza“ od istoimenog tivatskog tuističkog preduzeća kojeg kontrolišu biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović
64 pregleda 11 komentar(a)
Ažurirano: 14.11.2016. 13:27h

Bokeški Forum najstrožije je danas osudio “bjesomučnu sječu borova kod srušenog hotela “Mimoza“, i zatražio od nadležnih institucija da hitno reaguju po ovom pitanju. “Isto tako, tražimo da se u najkraćem vremenskom roku javnost, od strane lokalne uprave, obavijesti o tome ko je potpisao i dozvolio sječu stabala koja su decenijama tu. Mnogo duže od onih koji ih sijeku.” – saopštila je ta partija.

Radnici koje je angažovala firma „Mimoza Group“ posjekli su juče više stabala u malom parku koji je više decenija krasio lokaciju na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel „Mimoza“ u Tivtu.„Mimoza Group“ iza koje stoji ruski kapital prije nekoliko mjeseci je za 6,5 miliona eura kupila hotel „Mimoza“ od istoimenog tivatskog tuističkog preduzeća kojeg kontrolišu biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović. Nakon što su prošle nedjelje okončali rušenje hotela sagrađenog 1958 godine i njegovog istočnog krila napravljenog petnaestak godina kasnije, novi vlasnici krenuli su i da uništavaju park koji je krasio okolinu prvog velikog tivatskog hotela i njegovu terasu.

Na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji u srcu Tivta inače, Rusi namjeravaju da grade novi luksuzni kondo-hotel. Vidjevši radnike sa šegama, reagovali su mještani koji su, zgroženi sječom parka, o svemu obavijestili Opštinu. Nakon intervencije sekretarke opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Tatjane Jelić, Komunalna inspekcija je zaustavila sječu stabala. U „Mimozinom“ parku osim nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, raslo je i više pitospora, juka, oleandara, jedna palma i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova. Komunalna inspekcija zaustavila je radnike sa šegama prije nego što su se oni „dohvatli“ najvećih stabala u parku, a koja rastu na dijelu parcele prema moru i obali Pine. Radnici su inspektorima rekli da su posjekli „samo osušena stabla“ i da su „dobili mišljenje da mogu ukloniti bor“, koji se, kako su naglasili,“naslanjao na bivši objekat hotela „Mimoza“.

Riječ je o grmnom stablu primorksog bora visokom preko 20 metara, a koje raste uz samu raskrnicu Njegoševe sa Ulicom Palih boraca.Taj bor i ostala veća stabla u njegovoj okolini, na sreću je spasila intervencija Komunalne inspekcije. „U Tivtu su se mijenjale i mijenjaće se vlasti, ali ovako destruktivnu prema našem gradu istorija još ne poznaje. Čak su i okupatori u liku mornaričkog admirala Von Šterneka umjeli da prepoznaju ambijent mediteranskog grada i 1892.godine podarili mu veliki Gradski park.

Moderni okupatori Tivta i Boke ne prezaju ni od čega i ruše sve pred sobom, zahvaljujući novcu sumnjivog porijekla. Zaboravljaju da se istorija ne može kupiti, a da je istorija Boke i Tivta dugo i mučno pisana znojem naših predaka. Ni borovi im nisu odoljeli. A da ironija bude veća, park hotela “Mimoza” i zvanično spada u prirodne cjeline koje treba očuvati i nadgraditi.”- saopštio je juče Bokeški Forum (BF) ističući da “za ovakvo uništavanje istorije Tivta neko mora snositi odgovornost i BF će krivca svakako istjerati pred sud javnosti”.

Iz te partije pohvaličli su adekvatnu reakciju opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, ali su naglasili da to smije ostati samo “puko upozoronje o koje se investitor može oglušiti i bez oštrih sankcija nastaviti devastaciju.” “Jer ubrzo će, zbog kojekakvih „surlaša“, kao i onih u ljudskom obliku, umjesto palmi, agruma i borova, naš grad „krasiti“ stabla kokosovih palmi, ličija ili kivana…A kako se odnosimo prema našoj tradiciji, čini se da, čast izuzecima, bolje od banana nismo zaslužili.”- zaključuje se u saopštenju BF.

Opština: Uradili što smo mogli, sada je sve u rukama države

"Sekretarijat za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost preduzeo je sve moguće mjere u ovom trenutku. Obavijestio je Službu za inspekcijske poslove koja je izašla na teren i potom obustavila sječu. Sekretarijat je kontaktirao i direktorku kompanije „Mimoza Group“ Anastasiju Lašmanovu i ukazao joj na pogrešan pristup, sa čim u vezi je istoj ukazano da se apsolutno ne smije vršiti bilo kakva sječa stabala i ona je isto prihvatila i obećala da neće bez odobrenja vršiti bilo kakvu dalju sječu“, saopštila je juče portparolka Opštine Tivat Branka Čelanović.

Prema njenim riječima, opštinska Služba za inspekcijske poslove je izašla na teren i spriječila dalju sječu, „ali je stvarna nadležnost kada je ovaj slučaj u pitanju, na Ekološkoj inspekciji.

“Komunalna inspektorka Opštine Tivat Helga Ivović je sačinila zabilješku i ista će biti proslijedjena Ekološkoj inpekciji“, zaključila je Čelanović.

Galerija

Bonus video: