Studenti u Nikšiću za sada odustali od štrajka glađu

Oni traže poništenje izbora za studentske povjerenike i raspisivanje novih, jer tvrde da su održani bili netransparentni...
108 pregleda 0 komentar(a)
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Filozofski fakultet Nikšić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 14.11.2016. 10:13h

Grupa studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta u Nikšiću za sada je odustala od najavljenog štrajka glađu i blokade fakulteta, jer će danas i u srijedu razgovarati sa rektorkom Radmilom Vojvodić.

Oni traže poništenje izbora za studentske povjerenike i raspisivanje novih, jer tvrde da su oni koji su nedavno održani bili netransparentni i neregularni.

Studenti su u srijedu, kada su protestovali, najavili za danas blokadu fakulteta i štrajk glađu, ukoliko njihovi zahtjevi o poništenju izbora ne budu ispunjeni.

"Uvažavajući želju dekana Gorana Barovića i prodekana Nenada Peroševića da se izbjegnu ove mjere, pozvani smo na razgovor u kojem smo ih uvjerili da je riječ o isključivo studentskim pitanjima, a ne o tobožnjem političkom aktivizmu za koji smo optuživani. Želeći da sve protekne u akademskom tonu kontaktirali smo i sa rektorkom i prorektorom, pa je rezultat toga bilo zakazivanje razgovora sa njima za ponedjeljak i srijedu", navodi se u saopštenju grupe studenata.

Poziv na razgovor, kao i razgovori koji su održani sa upravom Filozofskog fakulteta, doživljaju kao korak naprijed u rješavanju njihovih ciljeva.

Oni su ponovili da je žalbu da se ponište izbori potpisalo 350 studenata sa Filozofskog i Filološkog fakulteta što je, kako su kazali, jasan pokazatelj da je većina studenata nezadovoljna načinom na koji su prethodni sprovedeni, kada je svoje pravo da izabere studentskog povjerenika iskoristilo svega 12 odsto njihovih kolega.

"Na naše argumentovane žalbe i proteste, oni su odgovarali neargumentovanim i politizirajućim tvrdnjama želeći time da osujete naše namjere, pri tom kompromitujući neformalnu grupaciju studenata koja se sasvim neplanski okupila oko istog cilja. Mi samo želimo da se glas studenata čuje i poštuje", poručili su studenti.

Bonus video: