Voda sa Mareze ponovo ispravna za piće

"Prema posljednjim rezultatima analiza koji smo radili, mutnoća iz vode se povukla i imamo vrijednosti koje su ispod graničnih, tako da je voda sa česme bezbijedna za piće", piše u saopštenju
135 pregleda 1 komentar(a)
Pomor ribe Mareza, Foto: Damira Kalač
Pomor ribe Mareza, Foto: Damira Kalač
Ažurirano: 14.11.2016. 08:36h

Voda sa vodoizvorišta Mareza je zdravstveno ispravna, odnosno svi parametri su u okviru normalnih vrijednosti, javili su iz Vodovoda i kanalazicije Podgorice.

"Prema posljednjim rezultatima analiza koji smo radili, mutnoća iz vode se povukla i imamo vrijednosti koje su ispod graničnih, tako da je voda sa česme bezbijedna za piće", piše u saopštenju.

Zbog obilnih padavina i nevrijemene koje je u poslednjih nekoliko dana pogodilo glavni grad Crne Gore, voda je sa izvorišta Mareza bila zamućena i nije bila za piće.

„Fizičko-hemijske analize vode sa izvorišta Mareza pokazuju ispravnost svih parametara, osim registrovane blago povećane mutnoće“, saopšteno je prošlog ponedeljka iz „Vodovoda“.

Međutim, tada je „kao mjera predostrožnosti“ preporučeno građanima koji se snabdijevaju sa ovog vodoizvorišta da prije upotrebe prokuvavaju vodu.

Sa ovog vodoizvorišta se snabdijeva više od polovine stanovnika Podgorice, potrošači naselja Mareza, Tološi, Blok V i VI, dio grada preko Morače, centar Grada, dio ispod Gorice, Malo Brdo, Stara Varoš, Zabjelo, Pobrežje, Zelenika, Dahna, Dajbabe, dio Zete, Gornja i Donja Gorica.

„Iako je mutnoća mala, sve dok ona ne bude ispod vrijednosti utvrđenih Pravilnikom o zahtjevima koje u pogledu bezbjednosti treba da ispunjava voda za piće, ostaje na snazi preporuka građanima koji se snabdjevaju sa ovog izvorišta da je ne koriste za piće bez prethodnog prokuvavnja“, bilo je pretposljednje zvanično saopštenje iz „Vodovoda“.

Posljednjih nekoliko godina uobičajene obilne padavine na teritoriji Podgorice prouzrokuju povećanu mutnoću vode na Marezi.

Razlozi zbog kojih voda, ni po prestanku intenzivnih padavina, nije preporučljiva za konzumiranje nisu poznati. Na moguću devastaciju Mareze nedavno je upozoravala grupa građana iz Podgorice „Eko rendžeri”.

Oni su tvrdili da se u blizini vodoizvorišta Mareza, iza Imanja Knjaz duž riječnog toka i preko puta rijeke iza ribnjaka Plantaža, izvode građevinski radovi, koji mogu uticati na devastaciju okoline. Nasipanje placeva na području Mareze, da bi se obezbijedili objekti od vlage, najvjerovatnije je uslovilo da velika voda kod obilnih kiša nema gdje da otiče. Samo vodoizvorište nije obezbijeđeno od vode koja se sliva sa obližnjih brda prilikom velikih padavina.

Bonus video: