Bez dozvole sjekli stabla u Mimozinom parku u Tivtu

U Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za gradnju novih objekata na lokaciji bivšeg hotela "Mimoza" jasno stoji da je park hotela "Mimoza" zaštićen i da ga je potrebno očuvati i nadgraditi
61 pregleda 8 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2016. 16:09h

Radnici koje je angažovala firma „Mimoza Group“ posjekli su više stabala u malom parku koji je više decenija krasio lokaciju na kojoj se nalazio nedavno porušeni hotel "Mimoza" u Tivtu.

"Mimoza Group" iza koje stoji ruski kapital prije nekoliko mjeseci je za 6,5 miliona eura kupila hotel "Mimoza" od istoimenog tivatskog tuističkog preduzeća kojeg kontrolišu biznismeni Đorđe Nicović i Veselin Barović.

Nakon što su prošle nedjelje okončali rušenje hotela sagrađenog 1958. godine i njegovog istočnog krila napravljenog 15-ak godina kasnije, novi vlansici krenuli su i da uništavaju park koji je krasio okolinu prvog veklikog tivatskog hotela i njegovu terasu.

Na toj izuzetno atraktivnoj lokaciji u srcu Tivta inače, Rusi namjeravaju da grade novi luksuzni kondo-hotel. Vidjevši radnike sa šegama, reagovali su mještani koji su, zgroženi sječom parka, o svemu obavijestili Opštinu.

Nakon intervencije sekretarke opštinskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost, Tatjane Jelić, Komunalna inspekcija je zaustavila sječu stabala.

U "Mimozinom" parku osim nekoliko ogromnih stanala primorskog bora, raslo je i više pitospora, oleandara i jedno stablo eukaliptusa, kao i par manjih primorskih hrastova. Na licu mjesta bila je komunalna inspektorka Helga Ivović, koja je naložila firmi "Mimoza Group" da obustavi radove i da se obrati Sekretarijatu za uređenje prostora i izgradnju objekata.

Načelnika Službe za inspekcijske poslove Opštine Tivat Jovica Stojković kazao je da su izvršioci ovog posla komunalnoj inspektorki kazali da su posjekli "samo osušena stabla i da su dobili mišljenje da mogu ukloniti bor", koji se, kako su naglasili,"naslanjao na bivši objekat hotela "Mimoza".

"Inspektorka je insistirala na momentalnoj obustavi sječe, dok se ne dobije mišljenje resornog opštinskog sekretarijata", kazao je Stojković.

Inače, u Strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu za gradnju novih objekata na lokaciji bivšeg hotela "Mimoza" jasno stoji da je park hotela "Mimoza" zaštićen i da ga je potrebno očuvati i nadgraditi.

Galerija

Bonus video: