Crnogorsko zdravstvo trpi jer država štedi

Mora biti poboljšan pristup zdravstvenoj zaštiti za OSI, HIV pozitivne, narkomane, zatvorenike, prostitutke, LGBT osobe...
4 komentar(a)
Bolnica, doktori, zdravstvo, Foto: Vesko Belojević
Bolnica, doktori, zdravstvo, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 11.11.2016. 16:51h

Crna Gora je u izvještaju o napretku Evropske komisije ocijenjena trojkom, kada je riječ o zdravstvenoj i zaštiti potrošača.

U nalazima i preporukama za poglavlje 28 - Zaštita potrošača i zdravlja piše da država u narednoj godini treba posebno da osigura prevenciju bolesti i promociju zdravlja i postigne održivi napredak sigurnosti pacijenata.

Eksperti iz Brisela ocijenili su da treba unaprijediti i međusektorsku saradnju u zdravstvu, naročito u oblasti zaraznih bolesti.

Naglasili su da mora biti poboljšan pristup zdravstvenoj zaštiti za osobe za invaliditetom, osobe koje imaju HIV, djecu i odrasle koji koriste droge, zatvorenike, prostitutke, LGBT osobe, interno raseljene i Rome.

U dokumentu piše da su fiskalne štednje nastavile da umanjuju rad javnih zdravstvenih ustanova.

Navodi se da su programi i intervencije i dalje pod uticajem pretjerane upotrebe ljekova.

Izvještaj je pokazao da je Crna Gora “umjereno pripremljena” za zdravstvenu i zaštitu potrošača i da je, iako je bilo “nekog napretka u ovoj oblasti”, potrebno značajno usklađivanje zakonodavstva, kako bi se ispunili EU standardi i kvaliteti.

Navodi da zakonska regulativa o upotrebi duvana na javnim mjestima i dalje nije u skladu sa preporukama.

U izvještaju je zaključeno da je usvojen program za obavezno vakcinisanje protiv zaranih bolesti i da je endemski prenos malih boginja i rubeole prekinut.

Konstatuje se da zemlja još nema formalni sistem nadzora za otpornost na mikrobe.

Eskeprti iz Brisela ocijenili su da treba unaprijediti i međusektorsku saradnju u zdravstvu, naročito u oblasti zaraznih bolesti

Eksperti su naglasili i da su napravljeni napori za sprovođenje nacionalne strategije protiv HIV-a, ali da održivo finansiranje još nije osigurano.

U izvještaju piše da, uprkos tome što je država sprovela inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije o nadzoru gojaznosti, još nema zvaničnih rezultata.

Eksperti su istakli da je usvojen novi Zakon o zdravstvenom osiguranju, u dijelu prava pacijenata u prekograničnoj zdravstvenoj zaštiti, kako bi se osiguralo dalje usklađivanje sa pravnim tekovinama EU.

Navode da je je izmijenjena i zakonska regulativa kada je riječ o transplantaciji tkiva, ćelija i organa.

U izvještaju piše da je potrebno raditi i na prevenciji zloupotrebe droga, rehabilitaciji i socijalnoj reintegraciji zavisnika i da je formirana nacionalna komisija za droge. Zaključili su da je utvrđeno usklađivanje maksimalnih cijena ljekova i izrađen vodič za redovne analize u praćenju propisivanja ljekova.

Identifikovano čak 275 vrsta opasnih proizvoda

Prema izvještaju, u oblasti zaštite potrošača porastao je broj kontrola koje je izvršila inspekcija u okviru Uprave za inspekcijske poslove.

Porastao je, takođe, i broj pronađenih nepravilnosti, pa je identifikovano 275 vrsta opasnih proizvoda .

“Na pitanja koja se odnose na bezbjednost, potrebno je uložiti dodatne napore na podizanju svijesti potrošača i poboljšanju pristupa informacijama o pravima potrošača”, piše u izvještaju.

Bonus video: