RASPISAN TENDER PRIJE ISTEKA VAŽEĆIH UGOVORA

Ljekove kupuju da izbjegnu nestašicu

Iz “Montefarma” saopštili da očekuju da će procedura biti okončana do kraja decembra i da ne očekuju nestašice
0 komentar(a)
Montefarm, apoteka, Foto: Zoran Đurić
Montefarm, apoteka, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 10.11.2016. 14:59h

Montefarm je raspisao godišnje tendere za nabavku ljekova vrijedne gotovo 30 miliona eura, nakon što je Vlada zaključila da se to mora uraditi prije isteka važećih ugovora da ne bi došlo do nestašica.

U tenderskoj dokumentaciji za nabavku oralnih i ampuliranih ljekova, čije su procijenjene vrijednosti oko 10,6 i 19 miliona eura, piše da je rok za podnošenje ponuda skraćen na 30 dana.

Nadležni su odlučili da postupak, koji inače po zakonu traje 37 dana, skrate za sedmicu, jer “nedostatak ljekova može dovesti do ugrožavanja zdravlja i života građana”.

Iz “Montefarma” su saopštili da očekuju da će tenderska procedura biti okončana do kraja decembra i da do tada neće biti problema sa zalihama ljekova.

Naglasili su da su državne apoteke dobro snabdjevene:

“Nestašice su veoma rijetke, sporadične i kratkotrajne, tako da ne možemo izdvojiti deficit bilo kojeg lijeka”.

Vlada nedavno zaključila da je potrebno izdvojiti 54,41 miliona eura za ljekove i medicinska sredstva prije donošenja Zakona o budžetu za 2017.

U dokumentaciji piše da je vrijednost 486 oralnih ljekova oko 10,6 miliona eura.

Iz “Montefarma” su kazali “Vijestima” da je navedeni iznos od 10,6 miliona manji od ovogodišnjeg i da je opredijeljen za period od januara do septembra 2017.

Ocijenili su da nema bojazni da će uticati na slabiju snabdjevenost.

Ta zdravstvena ustanova potražuje i 331 vrstu ampuliranih ljekova, čija je vrijednost oko 19 miliona eura.

Otvaranje ponuda zakazno je za 7. i 8. decembar.

“Montefarm” je nedavno raspisao i godišnji tender za nabavku potrošnog medicinskog i sanitetskog materijala i hemikalija, vrijednosti oko 1,64 miliona eura.

Tražene su medicinske igle, sonde, špricevi, gaza, vata, epruvete...

Vlada je nedavno usvojila informaciju po kojoj je potrebno izdvojiti 54,41 miliona eura za  ljekove  i medicinska sredstva prije donošenja Zakona o budžetu za 2017. godinu, kako bi se spriječili zastoji u funkcionisanju zdravstvenog sistema.

Od tog iznosa za  ljekove  je potrebno 39, a za medicinska sredstva 15,4 miliona eura.

Vlada je na sjednici u oktobru zadužila Ministarstvo finansija da prilikom pripreme budžeta planira navedeni iznos u tu svrhu, a Montefarm i Fond za zdravstveno osiguranje da raspišu godišnje tendere kako bi novi ugovori bili zaključeni prije isteka važećih.

U Informaciji je navedeno da je cilj te mjere spriječiti mogući zastoj u sistemu, “koji bi bio uzrokovan prekidom kontinuiteta snabdjevenosti”.

Izdali čak 5,79 miliona kutija ljekova zaključno sa oktobrom

Ukupno 5.797.000 kutija različitih ljekova izdato je u državnim apotekama u prvih 10 mjeseci ove godine.

Iz “Montefarma” su saopštili da su najtraženiji antidepresivi, antibiotici i ljekovi za regulisanje visokog krvnog pritiska.

Naglasili su da je zaključno sa oktobrom u državnim apotekama realizovano 3.555.874 recepata.

“Vijesti” su ranije objavile da je na  ljekove  lani potrošeno 66.167.804 eura, što je 5,86 odsto više nego 2014.

Prema podacima Agencije za  ljekove  i medicinska sredstva (CALIMS), građani su najviše uzimali medikamente protiv kardiovaskularnih oboljenja - čak 367 dnevnih doza na 1.000 stanovnika.

Lani su se više trošili i ljekovi protiv protiv bolesti mišićno-koštanog i respiratornog sistema i koji djeluju na nervni sistem.

U izvještaju piše da je primijećeno da postoji praksa neracionalnog propisivanja i izdavanja ljekova koji djeluju na nervni sistem, posebno za grupu anksiolitika (za ublažavanje psihičkih poremećaja, neuroza), pa su Ministarstvu zdravlja ukazali da treba pojačati nadzor.

Preporučujemo za Vas