Vučurović: Više od 50 odsto finalne energije se uvozi, ostajemo sve nerazvijeniji

"Faktor energetskog intenziteta u Crnoj Gori je šest puta veći nego u Evropskoj uniji", kazao je Vučurović
210 pregleda 0 komentar(a)
Predavanje, solarne elektrane, Foto: Svetlana Mandić
Predavanje, solarne elektrane, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 10.11.2016. 14:17h

Crna Gora je na samom početku što se tiče primjene solarnih elektrana i postoji samo jedna eksperimentalna solarna elektrana koja je umrežena na elektrodistributivnu mrežu.

To je kazao Veselin Vučurović, izvršni direktor kompanije "Fontis Sol", koji je u Inovaciono preduzetničkom centru Tehnopolis organizovao predavanje o stanju, mogućnostima i perspektivama solarnnih elektrana u Crnoj Gori.

"Više od 50 odsto finalne energije se uvozi. Faktor energetskog intenziteta u Crnoj Gori je šest puta veći nego u Evropskoj uniji. Po tom osnovu na svim sektorima ostajemo sve nerazvijeniji", kazao je Vučurović.

On je izrazio žaljenje što, kako je kazao, ne postoje subvencije kada je ova oblast u pitanju iako je potencijal Crne Gore za proizvodnju te vrste energije veoma veliki.

"Ovim najviše dobija država. Ona prvo svoju obavezu da obezbjeđuje energiju za potrebe svih stanovnika u državi prebacuje na one kojima je ta energija potrebna, na građane. Odnos građana prema svojoj energiji ili onoj koju država dovede do njegovog objekta je potpuno drugačija", kazao je Vučurović.

Nebojša Šolaja, izvršni direktor firme "Elkon", kazao je da je osnovni problem za veću ekspanziju ovakvog vida tehnologije u Crnoj Gori taj što postoje veliki problemi sa legistlativom oko priključka takvih elektrana ne elektroenergetsku mrežu. Međutim, prema riječima Šolaje, bez obzira na prepreke postoji veliko interesovanje privatnih investitora za ulaganje u ove vidove energije.

"Osnovne prednosti ovog sistema su pouzdanost, mala potreba za održavanjem, besplatno gorivo u izobilju, ne utiče štetno na prirodnu okolinu, lakoća transporta, početna cijena" kazala je Vanja Filipović, iz "Elkona".

Prema njenim riječima energija dobijena od sunca najprihvatljiviji je način dobijanja električne energije, a posebna pogodnost je to što je takva energija uvijek dostupna.

Firma "Fontis Sol" je jedan od stanara Tehnopolisa i postala je praksa da stanari pomenutog Inovaciono preduzetničkog centra javnosti prezentuju ono čime se bave

Bonus video: